Äänessä

Kalle Haatanen: Aikalaiskokemus ja ajan henki. YLE Radio 1. 1. lokakuuta 2016.

Puheen iltapäivä. Vieraana kirjailija Jarkko Tontti. YLE Puhe. 20. lokakuuta 2016.

Puheen Päivä. YLE Puhe. 6. lokakuuta 2016.

Kohti Galiciaa ja muita mielenliikahduksia

Viikon päästä Ourensessa Galiciassa alkaa PEN Internationalin 82. kongressi. Satapäinen joukko kirjailijoita kymmenistä maista kokoontuu yhteen miettimään, mitä mieltä kirjailijat ovat ajankohtaisista kysymyksistä. Tiedossa on kasapäin äänestyksiä ja julkilausumia. Viime päiväni ovat olleet kiireisiä ja sama jatkuu ensi viikolla. PEN-kongressien järjestäminen tapahtuu paikallisen PEN-keskuksen – tällä kertaan siis Galician PENin – ja PEN Internationalin yhteistyönä. Säätämistä on riittänyt, voin kertoa.

Vuosi sitten Québecin kongressissa PEN Internationalille valittiin uusi presidentti, Suomessakin tunnettu meksikolais-yhdysvaltalainen kirjailija Jennifer Clement. Hän on ensimmäinen kohta satavuotiaan järjestön johtoon valittu nainen. Jennifer on pistänyt tuulemaan. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin kongressissa tullaan ehdottamaan muutosta PENin peruskirjaan eli Charteriin, maailman kirjailijoiden perustuslakiin. Odotettavissa on kiihkeitä keskusteluja.

Ehkä ajatusten siirtämien PEN-asioihin on minulle hyväksi. Muutaman päivän kuluttua ilmestyy uusi esseekirjani Viisastuminen sallittu. Kirjan julkistamiseen liittyy aina tärinää ja hermoilua, varsinkin sen jälkeen, kun teksti on painossa ja mitään ei ole enää tehtävissä. Vastaanotto jännittää, tietysti.

Kaikkein paras lääke kirjan ilmestymisen aiheuttamaan levottomuuteen on kuitenkin uuden kirjan aloittaminen, kirjoittaminen.

Mahdollisen Kirjallisuuden Klubi 24.8.

Mahdollisen Kirjallisuuden Klubilla Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran jäsenet keskustelevat uusista teoksistaan valitsemansa haastattelijan kanssa. Tässä klubi-illassa (24.8. klo 18-20) Markku Eskelinen ja Antti Arnkil keskustelevat Markku Eskelisen suomenkielisen proosakirjallisuuden historiasta Raukoilla rajoilla, ja Jarkko Tontti ja Mikko Aarne keskustelevat Tontin uudesta esseekokoelmasta Viisastuminen sallittu.

Klubit järjestetään Arkadia International Bookshopissa, osoitteessa Nervanderinkatu 11, Helsinki.  Vapaaehtoinen mutta toivottava 3 euron teemaksu Arkadia Bookshopin toiminnan mahdollistamiseksi!

JARKKO TONTTI (s. 1971) on kirjailija ja oikeustieteen tohtori, joka on julkaissut uransa aikana niin runoja, romaaneja, esseitä kuin nuortenkirjan. Hän on toiminut aktiivisesti myös ihmisoikeus- ja sananvapausjärjestöissä.

MIKKO AARNE (s 1974) on kustannustoimittaja, joka on vuodesta 2015 alkaen toiminut oman kustantamonsa Kosmoksen kustantajana.

Viisastuminen sallittu on politiikan, filosofian ja kirjallisuuden ympärille kietoutuva esseeteos.

MARKKU ESKELINEN (s.1959) on kirjailija ja kirjallisuudentutkija.

ANTTI ARNKIL (s. 1975) on kustannustoimittaja ja kirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa Lauantaiesseet ilmestyi vuonna 2014. Hän on työskennellyt vuodesta 2000 alkaen kustannusalalla, syksystä 2015 Siltalassa.

Raukoilla rajoilla käsittelee kaikkea sitä mitä ei ole koskaan haluttu kertoa suomalaisesta kirjallisuudesta.

Lapsuuden kirjat

Suomessa monen loma päättyy jo elokuussa. Muualla Euroopassa lomat vasta alkavat. Itse jatkan jo kesäkuussa alkanutta maaseutuelämääni. Lomalla tosin en ole, vaan aina töissä, mitä se sitten tarkoittaakin. Välillä kadehdin ihmisiä, jotka voivat erottaa elämänsä selkeiksi lohkoiksi kuten ”työ” ja ”loma”.

Kirjoittamisen lisäksi myös lukemiseen tulee erilainen asento, kun vaihtaa paikkaa. Kävin muutama viikko sitten aamu-tv:n vieraana kertomassa kesäkirjoistani. Ohjelmassa mainittujen tinttien ja Paavo Haavikon runojen lisäksi löysin huvilan ullakon uumenista muutakin kiinnostavaa tai ainakin nostalgista luettavaa.

Lapsuuden suosikkikirjoihin palaaminen johtaa usein pettymykseen. Niin minulle kävi Mark Twainin Tom Sawyerin seikkailujen kanssa. Jarkko Laineen suomennos on erinomainen ja sen avulla kurkottaminen 1800-luvun Yhdysvaltoihin onnistuu niin hyvin kuin se ehkä on mahdollista. Mutta poikakirjamaisuus oli silti hallitseva kokemus. Ehkä olen lukenut liikaa ja tullut nirsoksi, mutta lapsuuden lukukokemukselle ominaista uppoutumista ei tapahtunut. Etäiseksi jäi.

Kesäkirjat

Päinvastoin kävi Stanislaw Lemin Solariksen kanssa (Kirjayhtymä 1981, ranskankielisestä laitoksesta suomentanut Matti Kannosto). Muistan, kuinka yritin kovasti lukea sitä koulupoikana 1980-luvulla.  Ei tullutkaan avaruustaisteluita ja kaiken siististi ratkaisevaa loppuräjähdystä. Muistan turhautuneeni kirjan kanssa täysin. Muistan myös, kuinka nukahdin television ääreen 1980-luvulla, kun yritin katsoa Andrei Tarkovskin kirjasta tekemää elokuvaa. Mitä tämä oikein on? Tiedemiehet tuijottelevat avaruusaseman seiniä ja toisiaan ja pohtivat elämän, kuoleman, ihmisyyden ja rakkauden olemusta.

Nyt kirja kantoi aivan toisella tavalla ja muistutti siitä, että parhaimmillaan scifi pystyy avaamaan muissa lajityypeissä mahdottomia kertomisen mahdollisuuksia. Katsoin myös uudestaan Tarkovskin Solaris-elokuvan vuodelta 1972 ja vuonna 2003 valmistuneen Steven Soderberghin Solariksen, jossa pääosaa esittää George Clooney. Soderbergh oli odotetusti vähäisin, mutta ei sekään aivan onneton ollut, vaan päinvastoin kunnianhimoinen yritys, joskaan ei onnistunut. Ei vauhtia, vaaratilanteita tai muita hollywoodmaisuuksia. Stanislaw Lemin kirja ilmestyi alun perin vuona 1961, ja sen voisi olettaa vanhentuneen. Mutta ei suinkaan, kun painopiste ei ole tekniikassa vaan ihmisessä, muutama vuosikymmen ei tunnu missään. Tarkovskin elokuvaan pätee sama.

Sastamalan kohtaamiset

Avattava

Kävin pitkästä aikaa Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä. Kun viimeksi vierailin siellä, tapahtuman nimi oli vielä Vammalan Vanhan kirjallisuuden päivät.

Monet ovat sitä mieltä, että tapahtuman nimi on harhaanjohtava ja se pitäisi muuttaa esimerkiksi Sastamalan kirjallisuuspäiviksi. Totta onkin, että kun tilaisuuden ohjelmaa katsoo, vanha kirjallisuus ei ole välttämättä kohdallinen otsikko. Toisaalta tapahtuman kivijalka on antikvariaattiset kirjakaupat, joita saapuu paikalle kymmeniä ympäri Suomea. Iso osa yleisöstä, kuten minäkin, nauttii antikvariaattien myyntipöytien koluamisesta.

Esiinnyin Paula Havasteen puheenjohtamassa paneelikeskustelussa Salla Simukan ja Emmi Itärannan kanssa. Aiheemme oli fantasiakirjallisuus ja tuumailimme erityisesti nuorten lukuharrastuksia ja koulumaailmaa. Vanhan kirjallisuuden sijaan puhuimme nimenomaan uudesta kirjallisuudesta. Koulu ja kirjallisuus olivat tämän vuoden teema Sastamalassa muutenkin.

Kun olin edellisen kerran Sastamalassa, silloin vielä Vammalassa, muistan kohdanneeni sattumalta entisen äidinkielen opettajani Tampereen klassillisesta koulusta, kirjailija Jorma Kannilan, joka toimi myös Kirjailijaliiton puheenjohtajana 1980-luvulla. Ja kas, tällä kertaa törmäsin myös entiseen opettajaani, Jaakko Isosäviin, joka opetti minulle historiaa Tampereen klassillisessa lyseossa. Nämä kaksi opettajaa ovat vaikuttaneet muutamaan muuhunkin Tampereen Klassillisen koulun ja lukion kasvattiin. Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja ja Aamulehden entinen päätoimittaja Matti Apunen muisteli Kannilaa ja Isosäviä muutama vuosi sitten Helsingin Sanomien kirjoituksessaan.

Yksi kiinnostavimmista kohtaamisista Sastamalassa tänä vuonna oli Avattava, aivan uusi tapa levittää runoutta. Saara Töyssyn ja Elisa Heikuran ideoima Avattava on palvelu, jota kautta voi ostaa yksittäisiä runoja. Heidän kanssaan keskustellessani minulle kirkastui runouteen näkökulma, joka monilta kirjallisuusihmisiltä on ehkä jäänyt tajuamatta. Kokonainen runokokoelma on usein lukijalle aivan liian raskas kokonaisuus. Yksittäinen runo erikseen esiin nostettuna on helpommin lähestyttävä ja toisaalta muistuttaa siitä, että yksittäinen runo on jo sinänsä teos, kokonaisuus, jonka lukeminen on parhaimmillaan yhtä palkitsevaa kuin vaikka romaanin lukeminen tai elokuvan katsominen. Voimakas suositus.

On asioita, joita et tiedä minusta

On asioita, joita et tiedä minusta. On pohjaton kaipuu, jolla ei ole kohdetta, rakkaus rakkauteen ja vihaaminen vihaamisen riemusta, niiden pumppaamasta adrenaliinista nauttiminen, on epäilys: osaanko mitään, on hurja usko: osaan mitä vain, on surkeat lapsuusmuistot, joissa jättiläiset heittelevät toisiaan verisillä sanoilla pääni ylitse, on upeat lapsuusmuistot, joissa äiti tekee perjantaina currykanaa, silittää niskaani ja isän sylissä tuoksuu piipputupakka; niinä vuosina kiusattujen eläinten syöminen tai tupakointi sisällä ei haitannut ketään – sepä vasta oli onnea, nautintoa ilman syyllisyyttä. On kyvyttömyyteni nukahtaa, jos en ole pessyt hampaita, se on korkein laki, on heikkouteni kauniit kasvot nähdessäni, on viiltävä järkeni, joka epäilee liikaa, sinuakin ja sinun motiivejasi, on kauhea kateus menestyneitä kohtaan ja ilo heidän puolestaan, on musertava syyllisyys tekemisistäni ja tekemättä jättämisistäni, on salaisia rakkauksia, kuten ruohonleikkuu, on niiden perustelemisia tuoksuilla, sillä vastaleikatun nurmen tuoksu on puhdasta hyvyyttä,

sen vihreä viileys.

Kodittomuus, PEN ja Tokarczukin Vaeltajat

Kokouspaperit

Taas kerran Lontoossa PEN Internationalin asioissa. Lontoosta en viitsi mitään kirjoittaa. Se on kuin kirjoittaisi Keravasta (ja minulla ei ole mitään Keravaa vastaan, päinvastoin, eikä Lontoota). Mutta kaikki ovat käyneet Lontoossa. Se riittäköön.

PEN Internationalin hallituksen johtoryhmän jäsenyys tarkoittaa muun ohessa hallintoa. Huokaus. Toinen huokaus. Isäni oli talousmies, kamreeri ja talouspäällikkö. Hänen tekemisiään nuorena katseltuani päätin, että tuohon ainakaan en elämääni käytä. Ja tässä sitä ollaan. Eilinen kului siihen, että esittelin Financial reportseja viideltä mantereelta saapuneille muille hallituksen jäsenille. Niin se vaan on, että ilman hallintoa ja varsinkin taloushallintoa ei ole mitään, ei myöskään vainottujen kirjailijoiden puolustamista ja muuta PEN-toimintaa.

Juuri nyt olen jälleen kerran lontoolaisen hotellihuoneen hiljaisuudessa. Hotellihuoneessa-olemisessa tiivistyy Martin Heideggerin unheimlich. Termiä on hankala kääntää suomeksi. Se tarkoittaa outoa, hämmästyttävää ja hirvittävää – ja tietyssä mielesssä myös kodittomuutta. Se on vastakohta heimlichille, joka on paitsi salaista, myös kotoista, jotain, joka pysyy yksityisen ja tutun piirissä. Hotellihuoneessa emme ole kotona tutussa yksityisyydessämme, vaan eräällä tavalla yleisessä paikassa, jonka oudossa vieraudessa jotain poikkeuksellista tulee esiin ja paljastuu. Unheimlich rikkoo arjen toisteisen tyhjänpäiväisyyden; tuon Das Manin – kenen tahansa ja jokaisen – poukkoilevan uteliaisuuden ja juttelun täyttämän jokapäiväisen elämän.

Kaverinani hotellihuoneessa on Olga Tokarczucin teos Vaeltajat (suom. Tapani Kärkkäinen, Otava 2012). Mitä kiinnostavin kirja. Se tekee juuri sen, mitä kirjallisuuden pitääkin tehdä. Muuttaa tutun oudoksi ja oudon tutuksi. Väljästi matkanteon ympärille kiertyvät kertomukset ja lyhytproosapätkät ovat mitä väkevimmin unheimilich, outoja ja hirvittäviä, kuten tämä hotellihuonekin. Hyvänä esimerkkinä tarina Itävallan keisarin palvelukseen monipolvisten retkien ja vaiheiden jälkeen päätyneestä Angelo Solimanista, jonka ruumiin Keisari Frans I täytti keisarillisessa kummajaiskabinetissa esillä pidettäväksi.

Ai niin. Muutama viikko sitten 3.5. Helsingissä vietettiin UNESCOn World Press Freedom Dayta, vierailin sen tiimoilta YLE Puheessa.

Ihmiskokeita.

Ihmiskokeita

Siinä se on, vihdoinkin.  Tai ne. Kuvassa kolme viidestätoista.

Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran (MKS) neljätoista jäsentä aloitti vuonna 2012 kollektiiviromaanihankkeen, monessa mielessä ainutlaatuisen projektin kotimaisessa ja kansainvälisessäkin kirjallisuushistoriassa.

Lopputulos on romaani Ihmiskokeita, joka koostuu viidestätoista erillisestä kirjasta: yhdessä kirjoitetusta masterversiosta ja kunkin kirjailijan siitä muokkaamasta henkilökohtaisesta versiosta. Myös ”omat”, henkilökohtaiset versiot ovat 14 tekijän kollektiiviromaaneita, suurin osa niidenkin sisällöstä on useiden eri tekijöiden kirjoittamaa.

Joku voi olla perustellusti sitä mieltä, että kyseessä ei ole yksi romaani vaan 15 erillistä romaania.

Itse olen sitä mieltä, että projektin keskeinen tavoite nimenomaan oli kysyä, mikä ja miten romaani on.

Yhdessä kirjoittaminen ja menetelmällinen kirjoittaminen sulautuivat: teos (tai teokset) syntyi ennalta sovittujen sääntöjen eli menetelmien mukaan. Proseduuri on painettu teoksen loppuun ja on myös luettavissa täällä.

Viimeisessä vaiheessa myös graafista suunnittelua varten laadittiin proseduureja, jotka näkyvät kirjojen ulkoasussa. Aalto-yliopiston lehtorin Arja Karhumaan johdolla seitsemän graafista suunnittelijaa saivat aikaan hämmästyttävän sarjan kirjaesineitä.

Juuri nyt oma tuntumani on se, että suurin riski teoksen tai teosten vastaanoton suhteen liittyy masterversioon. Se on monessa mielessä vähäisin viidestätoista teoksesta. Tai tarkemmin sanottuna, mielekkäin lukutapa on se, että masterversiota vertaa yksittäisten tekijöiden versioihin. Tai lukee rinnakkain useampaa yksittäisen tekijän versiota. Vain yhtä osaa ei kannata lukea.

Torstaina 7.4. klo 18 Kiasmassa Ihmiskokeiden valmistumista juhlistetaan yli kolmen vuoden puristuksen jälkeen.  Tervetuloa.

Kirjoittajat: Markku Eskelinen, Anna Helle, Juri Joensuu, Martti-Tapio Kuuskoski, Tiina Käkelä-Puumala, Laura Lindstedt, Maria Matinmikko, Marjo Niemi, Harry Salmenniemi, Jari Tammi, Jarkko Tontti, Taneli Viljanen, Sinikka Vuola ja Jaakko Yli-Juonikas.

Graafisen suunnittelun toteuttivat Aalto-yliopiston opiskelijat Terhi Adler, Nina Grönlund, Juho Heikkinen, Anne Pasanen, Kaarina Tammisto, Joonas Vähäkallio ja Ida-Maria Wikström.

10 vuotta

Hyvänen aika. Huomaamattani olen ohittanut syntymäpäivän. Eilen 20.3.2016 tämä blogi täytti kymmenen vuotta.
Aloitin blogin samoihin aikoihin, kun esikoiskirjani Vuosikirja ilmestyi. Työskentelin silloin vielä eduskunnassa. Työhuoneeni oven sai myös kiinni, ja eduskuntatalon ylimmässä kerroksessa viilailin esikoisrunokokoelman lisäksi myös seuraavana vuonna ilmestynyttä romaaniani.
Vanhoihin kirjoituksiin palaaminen tuntuu erikoiselta, monessa mielessä kummalliselta. En ole varma tunnistanko silloista itseäni enää. Omia kirjojani en ole koskaan pystynyt lukemaan niiden ilmestymisen jälkeen.
Vuonna 2006 sosiaalinen media ei vielä ollut noussut siivilleen. Blogaukset olivat sen myötä erilaisia, lyhyempiä, vähän samanlaisia kuin Facebook-päivitykset tai twiittaukset. Blogeissa keskusteltiin paljon enemmän kuin nykyään.
Jotkut ovat ennustaneet sosiaalisen median tappavan blogit kokonaan. Näin ei ole tapahtunut. Uusi teknologia ei läheskään aina syrjäytä vanhaa, vaan tulee sen rinnalle. Kun televisio keksittiin, monet olivat varmoja, että radio katoaa. Kuka nyt pelkkää ääntä kuuntelisi, jos kuvaakin on tarjolla? Näin ei tapahtunut, vaan radio on yhä suosituimpia medioita. Teknouskovaiset ovat ennustaneet kuolemaa myös kirjoiksi kutsutuille paperisille käyttöliittymille. Ainakaan lähitulevaisuudessa näin ei näytä käyvän, e-kirjat ovat vakiintuneet vain yhdeksi uudeksi tavaksi lukea tekstejä.

Vapaat taiteet ja vapaat miehet

Steve Jobs. Kuva Matthew Yohe, Wikipedia

Anu Kantola kirjoittaa tänään Helsingin Sanomissa niin sanotuista vapaista taiteista tai taidoista. Hän nostaa esiin Applen perustajan Steve Jobsin esimerkiksi yleissivistäviä, laaja-alaisia humanistisia ja yhteiskunnallisia aineita opiskelleesta menestyjästä.

Olen Kantolan kirjoituksen kanssa paljolti samaa mieltä. Olen itsekin esimerkki useita aineita useassa eri tiedekunnassa ja yliopistossa ympäri Eurooppaa opiskelleesta ihmisestä.

Ehkä juuri siksi mieleeni nousee seikka, joka Kantolan kirjoituksessa jäi mainitsematta.

Nimittäin. Artes liberales käännetään vakiintuneesti väärin. Tarkasti ottaen se tarkoittaa ”vapaille sopivia taiteita”. Kirjaimellisesti ”vapaat taiteet” kääntyy latinaksi artes liberae. Tästä yleisestä virheestä muistuttaa meitä esimerkiksi latinisti Antti T. Oikarinen suomentamassaan Senecan teoksessa Kirjeet Luciliukselle (Basam Books 2011).

Ja sitä ne todellakin olivat. Vapaita taiteita ja taitoja opiskelivat Rooman imperiumin eliitin jäsenet, ne muutama kymmenen tuhatta äärimmäisen etuoikeutettua miestä, jotka käytännössä hallitsivat antiikin Roomaa ja omistivat sen.

Kiusaus on liian suuri. Sallittakoon analogia. Steve Jobs kuului globaaliin suurrikkaiden eliittiin, siihen joukkoon äärimmäisen etuoikeuttaja ihmisiä, joilla on ollut valtavasti vaikutusvaltaa koko ihmiskunnan oloihin viimeisten vuosikymmenten aikana.

Antiikin Rooman eliitin vauraus perustui orjatalouteen. Steve Jobsin vauraus perustui varmasti osittain hänen lahjakkuuteensa ja ahkeruuteensa. Mutta se perustui myös siihen, että Applen tuotteita valmistavat esimerkiksi Kiinassa surkeissa oloissa työskentelevät ihmiset, kuten BBC äskettäin uutisoi. Googlen, Amazonin ja muiden teknologiayritysten lailla Apple on myös ollut poikkeuksellisen luova ja innovatiivinen verojen välttelyssä veroparatiisien avulla. Vuonna 2013 yhtiö maksoi 3,7 prosenttia veroja Yhdysvaltojen ulkopuolelta saamistaan tuloista.