Monthly Archive for toukokuu, 2007

Vapaus

Subaru Justy.JPG

Kevät koitti Jarkolle. Aloitin uuden elämän, jonka johtotähti on vapaus. Vietin nimittäin tänään autohautajaisia eli myin Subaru Justyni (vm. 1989) kahdellakymmenellä eurolla Malmin Valio-osa Oy:lle. Autoton elämä alkoi, huoleton.

Ei niin, etteikö autoa joskus tarvitse. Kyllä tarvitsee, mutta harvoin, ainakin minä. Subarun hoivaaja minusta tuli neljä vuotta sitten kun perin tämän japanilaisen isältäni. Sen jälkeen on tullut ajettua muutama tuhat kilometriä. Lähinnä Justyn tehtävä on ollut herättää yleistä hilpeyttä Kruununhaassa, jossa suurin osa autoista on City-maastureita, niin isoja että Justylla mahtui niiden alitse.

Pelkkää matematiikkaa tämä oli. Tulee halvemmaksi vuokrata kuin omistaa. Tai mennä taksilla, pitemmätkin matkat. Ihaninta on kuitenkin vapaus kaikesta auton omistamiseen liittyvästä vaivasta, katsastuksissa nyhjäämisistä, renkaanvaihdoista ja mitä kaikkia huolia autoelämään liittyikään.

Äänessä

Yle radio 1.gif

Olin äsken radiossa  Tuomas Enbusken vieraana. Keskustelimme Suomen taiteilijaseuran puheenjohtajan Elena Näsäsen kanssa aiheesta Taiteilijat yrittäjinä. Päädyimme siihen, että ei hemmetissä. Taiteilijat ovat taiteilijoita. Voi kun muutkin sen vihdoin tajuaisivat.

Säätämistä

Siitä se lähtee. Toukokuun alusta käynnistynyt työhuoneyhteisömme vietti tänään kalustuspäivää. Viime viikolla haimme Kierrätyskeskuksesta huonekalut. Sain pöydän, tuolin, hyllyn ja puolet sohvaa alle satasella. Kierrätyskeskuksen miehet toivat tavarat paikoilleen.

Riikka Pulkkinen sen sijaan tilasi mieluummin Ikeasta. Ja sai hienon itsekoottavan kalikkakasan. Minä lähdin karkuun (olinhan jo pyyhkinyt pölyt omien kalusteideni päältä). Riikka (apuna Marianna Kurtto) jäi ruuvailemaan Ikean palikoita yhteen. Liukenin Helsinginkadulle kuntosalille ja uimaan.

Vallilassa Nilsiänkadulla sijaitseva työyhteisömme ei rajoitu vain meihin neljään kirjailijaan (mukana myös Henriikka Tavi). Naapurirapussa majailevat lisäksi Eino Santanen, Sanna Karlström ja Risto Oikarinen. Vinkki kirjallisuushistorian tutkijoille: Kannattaa jo nyt pistää sinne 2000-luvun kirjallisuus -pääotsikon alle koulukunta Nilsiänkadun mitään kaihtamattomat avantgardistit.