Monthly Archive for joulukuu, 2007

Jaan

Pitkäksi venähtäneen joulun ja mediaumpion myötä havahdun vasta nyt Jaan Krossin kuolemaan. En ole lukenut häneltä kuin historiallisen romaanin Keisarin hullu. Muuan kirjaihminen, jonka makua arvostan, kertoi Krossin runouden olevan hänen jämäkin panoksensa kirjallisuuteen. Muita mielipiteitä?

Keisarin hullu on – muistaakseni – jokseenkin konventionaalinen historiallinen romaani. Kuten lajityyppiin kuuluu, kertojana on suurmiehen puuhia sivusta tarkkaileva vähäisempi tallustaja. Samalla se on allegoria neuvostoajasta. Sensuuri voi olla mainio kirjallinen ponnin niille, joilla muuten on kiusaus kirjoittaa suoraan ja kohti.

Kross oli kansainväliseen oikeuteen erikoistunut juristi. Hän sanoi joskus – jälleen muistaakseni – että menetti kiinnostuksensa kansainväliseen oikeuteen 1940-luvulla, kun huomasi, ettei se ole enää voimassa. Tilanne on niistä ajoista muuttunut valitettavan vähän. Kansainvälinen oikeus on, hmm, hivenen eksistenssivammainen oikeudenala. Yhdysvallat aloitti Britannian kanssa sodan Irakia vastaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti, mutta mitään seurauksia ei ole kuulunut. Jos kansanmurhasäännökset olisivat oikeasti voimassa, Vladimir Putin kavereineen olisi ollut oikeudessa vastaamassa Venäjän tekemisistä Tsetseniassa jo kauan sitten.

Kross keikkui pitkään mukana Nobel-arvailuissa, mutta ei tärpännyt. Hyvä niin. Voitot kirjallisissa arpajaisissa eivät tee kenestäkään erinomaista kirjailijaa.

Lahja

Sieltä niitä tuli, todennäköisesti sinullekin. Nimittäin kirjapaketteja. Vaikka moni yrittää sen mielestään häivyttää, kirjallisuus on myös liiketoimintaa. Se on bisnestä, joka elää paljolti edellisessä blogauksessa mainitun Saturnalia-lahjaperinteen ansiosta. Joulumyynti on hätkähdyttävän iso viipale koko vuoden kirjamyynnistä. Onneksi kristityt omaksuivat jouluunsa tämän tavan roomalaisilta, muuten ei ehkä olisi kirjallisuutta.

Saturnalian, siis joulun, jälkeen koittavat myös antikvariaattien koluajien kulta-ajat. Monet saavat samaa kirjaa monta kappaletta tai sitten ovat jo muuten lahjakirjansa lukeneet. Antikvariaateista niitä pian saa.

Pietarista Saturnaliaan

Artlab.jpg

Kotona jälleen. Pietarin runokeikka oli onnistunut, kiitos vielä kerran hauskasta matkaseurasta Sinikalle, Miialle, Mariannalle, Henriikalle ja Jukalle. Pietarin konsulaatti raportoi tekemisistämme näin.

Saturnalia-juhla lähenee. Pimeys on vahva, lähes ylivoimainen. Mutta Sol Invictus, Voittamaton aurinko, on vielä väkevämpi ja pian päivät jälleen pitenevät. Minä ja kaikki kunnon roomalaiset juhlimme tätä isosti. Joku juutalainen lahko siirsi taannoin oman Jeesus-juhlansa samalla päivälle, mutta suurisieluisena ja suvaitsevaisena annan heille anteeksi.

Mitä muuta? Työhuoneeni toinen puolisko on vapautumassa. Jos siis kiinnostaa puolikas huonetta Vallilassa, ota yhteyttä Artlabin toimihenkilöihin. Olen hyvin käyttäytyvä, en juurikaan juopottele työhuoneellani ja töitä teen aamupäivisin.

Itään!

Venäjän lippu.png

Torstaina 13.12. lähtee Jukka Mallisen johdolla viiden hengen ja ruumiin runoilijapartio muinaiselle suomalaiselle suolle, Pietariin. Minun lisäkseni Sinikka Vuola, Marianna Kurtto, Henriikka Tavi ja Miia Toivio.

Tiedossa on ainakin runojen esittämistä konsulaatissa, Ahmatova-museota, Brodskyakin. Paikallisten poeettojen kanssa yhteyttä yritetään myös. Ja jossain baarissa lisää ääneen lukua, näin on kerrottu.

Mikä kivointa, FILI maksaa, kiitos. Edellinen Venäjän keikka Jukan kanssa oli tällainen.