Monthly Archive for helmikuu, 2008

Talvi!

NVL.gif

Ei ole Helsingissä talvea, ei enää. Mutta Korjaamollapa on!

Tänään klo 17.30 alkaen Nuoren Voiman Liiton Talvipäivät Kulttuuritehdas Korjaamolla (Töölönkatu 51 B). Ohjelma on mitä muhkein: runoanimaatioita, brasilialaista poppia ja ties mitä performansseja. Ja kuolleita runoilijoita. Tule sinä sinne, sieltä.

Löysät puheet

suomiareena.gif

Syystä tahi toisesta kirjailijoita pyydetään kommentoimaan ja laukomaan mielipiteitä asiasta ja toisestakin. Eilen olin MTV3:n järjestämässä Suomiareenassa. Minua ennen äänessä olivat pääministeri  M. Vanhanen, eläkeläinen P. Lipponen ja teollisuusjohtaja A. Brunila.

En kuulu George Walker Bushin tai Jacques René Chiracin fanittajiin. Mutta kun heidän esiintymisiään seuraa, on pakko myöntää, että he osaavat puhua – oli heidän puheidensa sisällöstä mitä mieltä tahansa.

Suomessa ovat hyvät puhujat harvassa. Pääministerin eilinen rykäys oli  tasainen pötkö virkamiesmäisiä lauseita; mitään siitä ei jäänyt mieleen. Samaa koski Lipposta, näennäishauskoja irtoheittoja eri suuntiin. Kummallakaan ei tunnu olevan retoriikan tajua. Tai heidän puheidensa kirjoittajilla. Brunila oli parempi.

Näillä leveysasteilla on tavattu väheksyä etelänmiesten ja -naisten suulautta, jörriköitä ja murahtelijoita arvostetaan.

Jotain pitäisi asialle tehdä, tai demokratia ajautuu kriisiin. Kukaan ei jaksa nykyistä poliitikko- ja virkamiespäpätystä minuuttia kauempaa kuunnella jos ei ole pakko. Parhaiten oppisi matkimalla. Suomen kouluissa ei juuri enää latinaa lueta, toisin kuin ainakin Ranskassa. Jos on vaikka tämän ukon puheiden äärellä puuhannut, tietää miten sanoilla ihmisiin vaikutetaan.

Parnasso

parnasso.gif

Näin se menee. Parnasso, äsken oven läpi tullut, on minua viisaampi. Lehteen on painettu uudestaan runoni, koska edellisessä numerossa – jossa se oli Katja Seudun artikkelin osana – se oli mennyt jotenkin vinksin tai vonksin. En ollut huomannut koko asiaa. Kiitos silti, tai ehkä juuri siksi.

Lehdessä on muutakin mielenkiintoista, kuten Laura Honkasalon juttu kirjoista. Nimittäin taiteilijakirjoista, siis kirjasta taideteoksena, kuvataiteena.