Monthly Archive for huhtikuu, 2008

Leif Salmén

Alas_Akropoliilta.jpg

Antti Blåfield kirjoittaa 26.4.2008 Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla Leif Salménin esseekirjasta Alas Akropoliilta. Minulla on sattumoisin sama kirja kesken, joten luin tekstin kiinnostuneena.

Blåfieldin tulokulma on yhteiskunnallinen, hän muistaa Salménin politiikan toimittajana ja vasemmistolaisena. Alun kohteliaisuuksien jälkeen hän tölvii Salménia ja vasemmistoälymystöä elitismistä. Ansioksi Blåfieldille suotakoon, ettei hän sentään käy Salménin kimppuun sillä perusteella, että mies joskus kuului SKP:n vähemmistöön eli ns. taistolaisiin.

Blåfield on monessa oikeassa. Vasemmistolaisten yhä viljelemillä abstrakteilla yksinkertaistuksilla ‘uusliberalismista’ ja ‘globalisaatiosta’ hämärretään näkyvistä ihmiskunnan ongelmien monisyisyys. Puhumattakaan siitä ristiriidasta, että kannetaan huolta maailman köyhistä, muka, ja samalla kannatetaan kotimaista teollisuutta ja maataloutta suojelevaa protektionismia. Se on varmin este ns. kolmannen maailman ihmisten nousulle köyhyydestä.

Minä sen sijaan suren sitä, ettei Salmén enää kirjoita runoja. Kulttuuriesseet ovat mukavaa luettavaa, mutta eivät vedä vertoja runoille tai romaanille. Rinnakkain Alas Akropoliilta -teoksen kanssa luen Salménin runokokoelmaa Ikoni (1988). Siinä on verta ja vauhtia moninkertaisesti esseisiin verrattuna.

Mannermaista

ELM.jpg

Loppuviikko onkin sitten silkkaa Eeva-Liisaa.

KUOLLEIDEN RUNOILIJOIDEN KLUBI

Keskiviikkona 23.4. klo 19.00 Kulttuuritehdas Korjaamolla (Töölönkatu 51 B, Helsinki)

Teemana Eeva-Liisa Manner

Miten edesmennyt runoilija on vaikuttanut runoilijan kirjoittamiseen ja teksteihin? Elävät runoilijat lukevat tekstejään ja kertovat suhteestaan  Eeva-Liisa Mannerin tuotantoon.

Esiintyjinä runoilijat Satu Manninen, Helena Sinervo, Miia Toivio ja Sinikka Vuola

Juontajana Jarkko Tontti

Vapaa pääsy!

Tilaisuudet järjestävät: Nuoren Voiman Liitto / Elävien Runoilijoiden Klubi ja Kulttuuritehdas Korjaamo

********************

EEVA-LIISA MANNER -iltapäivä

Teatteri Avoimet Ovet (Museokatu 18) sunnuntaina 27.4.2008 klo 15.30

Mannerin runoja esittävät Kati Hannula ja Maija Liisa Ström. Tuula Hökkä kertoo Mannerin runoista ja Sina Kujansuu muistelee ystävyyttään Eeva-Liisa Mannerin kanssa.

Vapaa pääsy!

Järjestää

Eeva-Liisa Manner -seura

Säröilyä

Särö.png

Luulin tuntevani kohtuullisen kattavasti kotimaiset kirjallisuus- ja kulttuurilehdet. En sittenkään. Hipelöin äskettäin kirjakaupassa Säröä, porvoolaista kulttuurilehteä, josta minulla oli ennen vain hajahavaintoja. Innostuin ja tilasin. Ulkoasu on näyttävä ja sisältö journalistisesti tasokasta. Pienessä maassa alueelliset kulttuurijulkaisut ovat usein pulassa. Oman seudun tekijöistä pitäisi kirjoittaa, mutta nurkkakuntaisuus uhkaa jos rajoitutaan vain heihin. Särö selviytyy tästä, muustakin puhutaan kuin vain porvoolaisista. Toisaalta Porvoossa ja itäisellä Uudellamaalla asuu niin paljon kulttuuriväkeä, että aiheita tuskin tarvitsee päkistäen vääntää.

Uusimassa Särössä on juttu mm. edesmenneestä kirjailijasta Jussi Kylätaskusta. Kylätasku asui Porvoossa, mutta oli syntyisin Tampereelta. Muinainen äidinkielenopettajani Jorma Kannila, itsekin kirjailija ja tuolloin Kirjailijaliiton puheenjohtaja, saattoi Kylätaskun kauan sitten tietoisuuteeni. Kylätasku oli käynyt samaa koulua, Tampereen klassillista. Kannilan oppi tosin ei mennyt perille; en ole yhtään Kylätaskun kirjaa vieläkään lukenut.

Nyt ehkä luen. Äsken Hakaniementorin laidan aktikvariaatista mukaani tarttui Kylätaskun romaani Akuaba – Tunnustuskirja. Kaikkea ei ehdi lukea, pitää valita tämä vai jokin muu. Noin keskimäärin kirjailijoiden parasta tuotosta ovat heidän runokirjansa, Kylätaskukin julkaisi kolme kokoelmaa. Viisaita neuvoja?

Liisankadulla

saarikoskirunot.jpg

Täällä Kruununhaka, Helsinki. Päräytin koneeseen Muksujen Kootut laulut -levyltä Saarikosken lallatuksen Liisankadulla. On hyvä. Eikä vain siksi, että kotikulmilla ollaan. Mutta vielä parempi on saman levyn Histria, myös Penan kynästä. “Tule ylös sieltä  kuopasta arkeologi!”

Minä kirjahyllylle. Liisankadulla löytyy myös Saarikosken kootuista, vaikkei sitä missään varsinaisessa kokoelmassa koskaan julkaistukaan. Mutta levyllä lauletaan “samassa talossa kuin Matti Makkosen ruumisarkkuliike”. Koottujen runossa lukee “samassa talossa kuin Mikko Monosen ruumisarkkuliike”. Jälkimmäinen on ns. totta. Siis jos niin sanottua reaalimaailmaa pidetään totuuden mittarina. Monosen hautaustoimisto on yhä ja edelleen paikallaan, tuossa noin kulman takana.

Hämärästi muistan, että Mononen olisi kieltänyt pistämästä yrityksensä nimeä lauluun. Vaikea kuvitella näin tapahtuvan nykyisessä product placement -todellisuudessa, jossa firmat maksavat rahaa ohjelmien tekijöille jos he pitävät yrityksen tuotteita esillä. Koska tulee ensimmäinen product placement -romaani tai -runo?

Cheetan päivä

Cheeta.jpg

Tänään on suomen kielen päivä. Mikael Agricolan kuolinpäivä ja Elias Lönnrotin syntymäpäivä, vai oliko se toisinpäin? Kirjallisessa blogissa pitäisi arvatenkin aiheesta jotain kirjoittaa, mutta nyt ei ole voimia. Yleensäkään en innostu juhlapäivystämisestä.

9. huhtikuuta syntyivät myös Maria Jotuni, Teuvo Pakkala ja Charles Baudelaire, mutta ei heistäkään tällä kertaa enempää.

9. huhtikuuta nimittäin syntyi myös Cheeta, 1930-luvun Tarzan-elokuvien sankari. Suureksi ällistyksekseni minulle selvisi äskettäin, että Cheeta on yhä elossa. Ikää on yli 70-vuotta, mutta yhä vain simpanssi jaksaa jatkaa. Asuu kuulemma Kaliforniassa omassa asunnossaan ja harrastaa pianon soittoa.

Glossaa

Muutama reunahuomautus, eli glossa, ajakohtaisiin aiheisiin.

1. Kirjastojen käyttö vähenee, kertovat. Tätä en ihmettele. Kirjastojen hankintamäärärahat ovat jääneet 1990-luvun laman paniikkisäästöjen tasolle. Kun ei ole lainattavaa, niin ei tule kävijöitäkään.

2.  Mitä kaikkea jäi uutisoimatta sen takia, että Ilkka Kanervan tekstailut veivät toimitusten voimavarat viime viikkojen ajan? Koska ja miksi ministeriydestä päättäminen siirrettiin hömppälehtien toimittajille?

3. Sanna Nyqvist kirjoittaa viisaita kirjallisuuden opettamisesta.