Monthly Archive for toukokuu, 2008

100

nv100.jpg

Nuori Voima vietti satavuotisjuhlia eilen 28.5.2008 Villa Kivessä.

Huomioita: Kustantajista kunnostautui Otava, josta oli paikalla peräti neljän hengen lähetystö. Tammen väestä havaitsin kustannuspäällikkö Hannu Harjun. Muiden kustantajien edustajia ei näkynyt (korjatkaa jos olen harhassa). Tai olihan siellä uutta kustantamoa käynnistelevä Touko Siltala, ties kenet hän sai värvättyä kenneliinsä. Vaihdoin sanan ja pari Toukon kanssa. Ei tullut mehukkaita tarjouksia.

Nuori Voima -tunnustuspalkinto annettiin Toisissa tiloissa -ryhmälle, joka koostuu näyttelijöistä ja performanssitaiteilijoista. Vastapalvelukseksi euron kokoisesta palkkinnosta Esa Kirkkopelto nostatti ryhmänsä idulle Villa Kiven nurmikolla. Yleistä hämmästelyä. Ehkä itämistä olisi voinut jatkaa, ja ryhmä olisi voinut myös heilimöidä.

Illalla Korjaamolla olivat kaikki. Sain esikoisrunoilija Jukka Viikilän teoksen, joka on oivaltavasti nimeltään Runoja.

UM

UM.gif

Eilen suuntasin Katajanokalle ulkoasiainministeriöön. Kun hallinnon kanssa ollaan tekemisissä, sanat ovat rumia ja konkkeloisia. Kyseessä oli Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta IONK, jossa olen Suomen PENin edustajana.

Uusi ulkoministeri Alexander Stubb saapui esittäytymään ja yritti välttää kansalaisjärjestöjen tulitukseen joutumisen. Stubb ilmoitti heti alkuun, ettei  halua vastata kysymyksiin, vaan mieluummin kuuntelee ehdotuksia siitä, mitä pitäisi tehdä. En mennyt halpaan, jotain hyötyä on koitunut menneistä vuosista poliitikkojen ja byrokraattien keskellä.

Kysyin Stubbilta miten Suomi ja EU aikovat käytännössä hyödyntää Kiinan olympialaisia, jotta siellä koko ajan käynnissä olevalle ihmisoikeuskatastratofille voitaisiin tehdä jotain. Vastaus oli väistö, sellainen kuin poliitikolta voi odottaa, eli taloutta ja ihmisoikeuksia ei pidä sekoittaman.

Kirja & ruusu

Kirjaruusu.gif

Huomenna on juhlapäivä, jota vastaan kenelläkään ei luulisi olevan mitään nuristavaa. Minäkin esiinnyn Narinkkatorilla. Samalle päivälle osuu maailman tähän mennessä ainoan Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen scifi-runoilijan Harry Martinsonin syntymäpäivä. Tämä voisi olla merkki unohdetun kirjallisuudenlajin noususta, mutta ei ole. Kirjan ja ruusun -päivän ajankohta vaihtelee vuosittain.

Ja sitten jotain ihan muuta, eli kolumni kielipolitiikasta, täällä.

Työn juhlaa

Kuitti.jpg

Juhlien etkot ovat yleensä hauskempia kuin jatkot. Tänä vappuna sen jo ymmärsin ja päädyin kotiin nukkumaan ennätysaikaisin. Alkuillasta oli kyllä hauskaa. Muutenkin fiksujen ihmisten puheet olivat vielä vähän hauskempia kuin yleensä – tai ainakin kuulostivat siltä kohisevissa korvissani.

Vapunpäivänä, siis tänään, en innostunut juhlimaan. Vappu on työn juhla ja olin päättänyt huhkia tänä iltana tosissani. Veroehdotus on nimensä mukaisesti vain ehdotus. Sen viilaaminen on kovinta työtä mihin kirjailija vuodessa joutuu. Taskulaskimen ja kuittinivaskan kanssa pläräämiseen vierähti tovi ja toinenkin. Tulonhankkimiskulujen keksiminen on luovuuden korkein aste. Onneksi apuakin on tarjolla; kiitos Kirjailijaliiton verovinkkien tajusin lisätä kuluiksi myös tämän blogin ylläpitokustannukset.