Monthly Archive for helmikuu, 2009

PEN

Pen.jpg

Suomen PENissä kuohuu, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Olen ehdolla järjestön varapuheenjohtajaksi. Jos olet PENin jäsen tule kokoukseen torstaina 26.2. klo 17. Sananvapautta pohtii myös Kirjaamon kolumniosasto.

Barriada de los Poetas

Täällä Kirjaamon Iberian kirjeenvaihtaja, Nerja, Andalusia.

Häpeilemättomän kulttuuriniukan aurinkolomailun hauskin yllätys on ollut kartta. Pikkuisesta Nerjan kaupungista löytyi  runoilijalähiö, kaupunginosa nimeltään Barriada de los Poetas. Kaikki kadut on nimetty runoilijoiden mukaan, Lorcasta alkaen. Terveiset Helsingin ja muiden kaupunkien luottamushenkilöille, Runoilijanlahti voisi olla hyvä uuden asuinalueen nimi, ja kadunnimet Laitisen Suomen kirjallisuuden historiasta.

Lukuseuranani ovat olleet Katja Ketun Hitsaaja ja Kirsi Poutasen Café Kurskin naiset. Hitsaajan itämerellisivalolaiset hyytävyydet tarjoavat toimivan vastavalon Espanjan kuumuuteen. Poutasen kokoelman mainio ensimmäinen jakso Inkvisitio tangeeraa Espanjan historian synkkien vaiheiden kanssa.

Lukija

Der Vorleser.jpg

Uutinen Bernhard Schlinkin Lukijan filmatisoinnista toi muistoja mieleen. Eikä ihan pienestä aiheesta, vaan siitä, miksi teen nykyään sitä, mitä teen.

Nimittäin. Keväällä 2001 asuin Berliinissä ja päkersin loppuun väitöskirjaani. Kiinnostus tutkimuksen tekoon oli vähäistä. Sattumalta kirjakaupasta tarttui mukaan Humboldt Universitätin julkisoikeuden ja oikeusfilosofian professori Bernhard Schlinkin romaani Der Vorleser. Kehnohkolla saksan taidollanikin tajusin, että kirja oli hemmetin mainio. Jos Schlink, niin miksen minäkin.

39 kielelle käännetty Lukija oli ensimmäinen saksalainen romaani, joka nousi New York Timesin bestsellerlistan kärkeen. Sen myötä Hollywood-koneisto kävi siihen kiinni ja elokuva on tulossa Suomeenkin maaliskuussa. Aavistuksen huolestun. Toki Hollywoodista tulee silloin tällöin kiinnostaviakin elokuvia, mutta olisin toivonut saksalaisten itse filmatisoivan Lukijan. Viime vuosina Saksasta on tullut erinomaisia elokuvia, kuten Toisten elämä (Das Leben der Anderen) ja Hitlerin viimeisistä päivistä kertova Perikato (Der Untergang).

Mutta silti aion mennä katsomaan.