Monthly Archive for maaliskuu, 2009

Mehr Licht!

Goethe.jpg

Kirjaamo juhlistaa 3-vuotispäiväänsä. Blogistanissa se on jo kelpo ikä. Tämän kunniaksi päätin aloittaa kirjoitussarjan lakimieskirjailijoista.

Sarjan aloittakoon Dr. iur Johann Wolfgang von Goethe. Tähän valintaan ehkä vaikutti se, että eräs kirjallisuusihminen kutsui minua kerran ’Kruununhaan Goetheksi’. Imarruin, vaikka vaistosin huomiossa ivailua.

Goethella ei mene Suomessa hyvin. Verrattuna takavuosiin hän on tyystin marginalisoitunut. Joku ehkä juuri ja juuri muistaa Nuoren Wertherin kärsimykset. Goethen maineenmenetys näyttää kuinka taloudellis-yhteiskunnalliset suhdanteet määräävät taidetta. Aina vuoteen 1945 asti Goethe oli suomalaisessa kulttuurissa kaikkien tuntemaa kaanonia. Nyt samassa asemassa on Shakespeare. Tuhoisinta Goethen Suomen-maineelle on ollut V. A. Koskenniemen Goethe-ylistys.

16-vuotias Johann Wolfgang aloitti oikeustieteen opinnot Leipzigissa vuonna 1765. Perimätiedon mukaan hän vetelehti lähinnä kirjallisuuden luennoilla ja keskittyi juhlimiseen. Goethe päätyi kuitenkin myöhemmin töihin tuomioistuimeen ja lopulta virkamieheksi Weimariin. Vuonna 1779 hän sai arvonimen salaneuvos. Tämä herättää minussa kateutta. Goethen väitöskirjaa ei aluksi hyväksytty sen skandalöösiyden vuoksi; teoksessa kyseenalaistetttiin Raamatun kymmenen käskyn asema ja status. Pysyvin jälki Goethesta lienee näytelmä Faust, joka on osa pitkää Faust-traditiota. Suomeksi on viimeksi ilmestynyt Italian matka.

Putinistit vauhdissa

putin.jpg

Jos en paremmin tietäisi, luulisin, että kyseessä on WSOY:n markkinointiosaston tempaus. Ei taida olla. Putinistinuoret eli Nashi-järjestö saapuu Suomeen osoittamaan mieltään Sofi Oksasen ja Imbi Pajun kirjan julkistamisen tiimoilta. Dosentti Johan Bäckman on tiedottanut asiasta ”Suomen antifasistinen komitea” -nimisessä blogissa. Tiedoksi: antifasismi ei tässä yhteydessä tarkoita kriittistä suhtautumista Venäjän nykyjohtoon, vaan sen puolustamista.

Selontekoa

UM.gif

Suuntasin tänään Valtioneuvoston juhlahuoneistoon Smolnaan. Ministerit Alex Stubb ja Tuija Brax järjestivät kansalaisjärjestöjen kuulemisen valmisteilla olevasta ihmisoikeuspoliittisesta selonteosta. Suomen PEN oli päättänyt sanoa sanansa ja sanoikin.

Tilaisuuden tunnelma oli rento ja aitoa dialogia syntyi. Kaikesta hyvästä oli ylitarjontaa, kuten aina, kun ihmisoikeusväki kokoontuu. PEN keskittyi omaan alueeseensa eli sananvapauteen. Tiedotusvälineet ovat noukkineet kannanotostamme sen kuohuttavimman aiheen, ks. esimerkiksi täällä. Täällä sen sijaan vähän toisin.

Runot 2009

Runot2009.jpg

Vuoden 2006 esikoiskirjailijaveljeni ja -sisareni julkaisevat toisia kirjojaan. Ville Hytösen Idän musta joutsen ja Marianna Kurton Maisemasta läpi tulivat aivan juuri. Romaanilla debytoinut Helena Kallio vaihtoi runolle: Kalarakastaja näki maailman muutama viikko sitten. Silja Järventausta ehti ponnistaa toisensa jo viime vuonna. Huhujen mukaan runovuodesta on kehiytymässä muutenkin ylenpalttisen runsas.

Nuoren Voiman Liiton talvipäivien yhteydessä julkaistiin Runot 2009, Suuren runokilpailun tulokset kirjana, kovissa kansissa peräti. Juhlissa sallin itselleni kerrottavan, että perinteinen J.H. Erkon kilpailu on menettänyt asemansa uudelle kilpailulle. Ensimmäisen Suuren runokilpailun (2006) menestyneimmät ovat jo esikoisensa julkaisseet. Uudesta katraasta voi hyvinkin ilmaantua kirjan tekijöitä. Juhlissa oli hauskaa, voittajat lauteilla esiintymässä, jouhikonsoittoa, Kaisa Ijäs ja Sirkka Turkka ja loppuun vielä Vallilan Tangoa. Kivat pidot.