Monthly Archive for syyskuu, 2009

Edunvalvontaa

sanasto.jpg

Edustan Suomen Kirjailijaliittoa tekijänoikeusjärjestö Sanaston hallituksessa. Ajankohtainen, kaikkia kirjantekijöitä koskeva asia on käynnistymässä oleva lainauskorvausjärjestelmä. Pian tekijän tilille ropsahtaa korvaus, kun kirja kirjastosta lainataan. Lainauskorvausta ei pidä sekoittaa kirjastoapurahajärjestelmään, joka ei perustu lainaamiseen, vaan on tavallinen apuraha muitten joukossa.

Viime viikolla kokoustimme Lissabonissa. Koolla oli väkeä ympäri maailman. Kiitos EU-direktiivin, lainauskorvausjärjestelmää käynnistetään parhaillaan eri puolilla Eurooppaa. Kansainvälinen termi on PLR, Public Lending Right. Käytännöt vaihtelevat, mutta tavoite on kaikkialla sama. Tekijöille korvaus siitä, että teoksia saa ilmaiseksi kirjastosta. Huonoin tilanne on Portugalissa ja Kreikassa. Hallitukset venkoilevat rahapulassa, eikä heillä ei ole ole aikomustakaan panna direktiiviä toimeen.

Jos olet tieto- tai kaunokirjantekijä tai suomentaja, kohta voit rekisteröityä lainauskorvauksen saajaksi. Ja kannattaa tehdä Sanastosopimus.

Nostoja

NVL-logo.jpg

Periksiantamaton kulttuurijärjestö Nuoren Voiman Liitto muistutti taas kerran siitä, mikä on olennaista. Olennaista ei esimerksi ole se, että Missi-Essi vaihtoi miestä. Sirkka Turkan kirjat sen sijaan ovat. Tämänvuotinen Nuori Voima -tunnustuspalkinto annettiin Sirkalle; elämäntyöstä ja esimerkillisyydestä. Samalla kuulimme huhuja Nuori Voima -lehden päätomittajalta Martti-Tapio Kuuskoskelta. Piakkoin alkaa ilmestyä uusi Kritiikki-lehti, Nuoren Voiman kylkiäinen.

Mitä muuta?

Teatterivinkkaus. Anna Veijalaisen luotsaamassa KokoTeatterissa pyörähti eilen vauhtiin Teemu Kaskisen Syktyvkarin piru. Kaskinen on myös syksyn esikoiskirjailija. Suosittelen.

Ja vielä. Blogistanin kansalaisuutta on menestyksellä hakenut Juha Siro.