Monthly Archive for lokakuu, 2009

PEN @ Linz

Pen.jpg

PEN Internationalin 75. kongressi käynnistyi eilen Linzissä Itävallassa. Paljon haukotuttavaa hallinnollista säätöä, mutta myös hienoja kohtaamisia. Useamman sadan kirjailijan kokoontumisajot. Länsimaiset sananvapausongelmat asettuvat mittasuhteisiinsa, kun tapaa ihmisiä, joilta voi mennä kirjoittamistensa takia henki. Afganistaniinkin on erityisoperaatiolla perustettu PEN-keskus, samalla perustettiin uudestaan afganistanilainen kirjallisuus.

Seksikkäintä kongresseissa on tietysti henkilövaalit. Huomenna valitaan PEN Internationalille uusi presidentti sekä jäseniä johtokuntaan eli Boardiin. Presidentin vaali meni uusiksi kun ennakkosuosikki Amin Maalouf vetäytyi terveyssyistä. Nyt ovat jäljellä quebeciläinen John Ralston Saul ja ghanalais-brittiläinen Margaret Busby. Tänä iltana on tiedossa lobbaamista ja juonittelua, arvelen. Suomen PENin delegaatio yrittää saada johtokuntaan valituksi tsekkiläisen Markéta Hejkalován, joka osaa suomea ja on Suomessa asunutkin.

Vaara, Snellman ja luetun ymmärtäminen

yolehtilogo.jpg

Johan pomppasi. Iskelmänikkari Tero Vaara väittää Ylioppilaslehdessä, että olisin vaatinut Jussi Halla-aholle tuomiota hänen nettikirjoitteluistaan. Samoilla linjoilla tuntuu olevan Anja Snellman blogissaan.  He tarkoittanevat Uuden Suomen haastattelua, joka tehtiin ennen käräjäoikeuden tuomion antamista.

Viihteentekijöiltä ei voi odottaa kovin pohdittua & perusteltua puhetta ilmaisunvapausjuridiikan nyansseista tai yleensäkään perus- ja ihmisoikeuksista. Mutta kai viihdetaiteilijoiltakin voisi odottaa luetun ymmärtämisen alkeiden hallintaa. Haastattelussa en – todellakaan – ole vaatinut Hallo-aholle tuomiota, vaan sanoin suoraan näin: ”Jussi Halla-ahon mahdollista rangaistusta hän ei lähde arvailemaan, ja hän jättää asian tuomioistuimen päätökseksi.” Ja lisäksi (Halla-ahon tueksi!): ”-Asiaa pitää katsoa kokonaisuutena, eikä irrottaa yksittäisiä lauseita, Tontti kommentoi Jussi Halla-ahon blogitekstejä.”

Hei Tero ja Anja. Uskottavuutensa voi menettää monella tavalla. Yksi näistä on tarkoitushakuisesti vääristellä toisten sanomisia. Onnea valitsemallanne tiellä.