Monthly Archive for tammikuu, 2010

Dragomán

Valkoinen kuningas.jpg

Sitkeä kilpailijani Helsingin Sanomat ehtii ensin. Leena Becker kertoo tänään lehden kulttuurisivuilla unkarilaisen kirjallisuuden nousevasta tähdestä György Dragománista. Muutama sana  Valkoisesta kuninkaasta.

Romaniassa kasvaneen unkarilaisen kirja jäi lähes tyystin vaille huomiota ilmestyessään vuonna 2008 suomeksi (Suom. Outi Hassi). Tämän kertoo jo sekin, että ostin teoksen äsken Hakaniementorin Sokoksen kirja-alesta hintaan 3,95 euroa. Kansainvälinen hitti kirja kuitenkin on ollut, se on käännetty 18 kielelle. Ensimmäisen kerran kuulin Dragománista syksyllä 2008  suomalais-ugrilaisessa kirjailjakongressissa. Eivät vain unkarilaiset, vaan ihan kaikki kuhisivat Dragománista, myös paikalla olleet länsimaiset ugrikielten kääntäjät ja tutkijat.

Ja kirjahan toimii. Aihe on dramaattinen; lapsuus sosialistisessa kurimuksessa jossain Itä-Euroopassa. Mutta pelkkä vetävä aihe ei tee mistään kirjasta onnistunutta. Kieli ja rakenne on keskeistä. Dragománin ilmaisu on vellovaa, pitkiä pilkutettuja virkkeitä, jotka kuitenkin pysyvät kasassa. Mustaa aihetta keventää huumori, muuten surullisia tarinoita tuskin jaksaisi lukea loppuun.

Kirjallisuusrangaistus

Maailmalta kiiri uutinen 19-vuotiaasta Reggie Shaw’sta, joka aiheutti vakavan liikenneonnettomuuden koska tekstiviestitteli tyttöystävänsä kanssa ajaessaan. Shaw tuomittiin paitsi vankilaan ja yhdyskuntapalveluun, myös lukemaan Victor Hugon Kurjat.

Joku valpas kansanedustaja voisi tehdä lakialoitteen, joka toisi kirjallisuusrangaistuksen Suomeenkin. Rikoslakihan on rangaistusten suhteen mitä tylsin. Mielenkiintoa herättää vain mukana keikkuva arkaainen rangaistuslaji ’kuritushuone’. Sekin muutetaan käytännössä tavalliseksi vankeudeksi.

Mutta kirjallisuusrangaistus. Se olisi jotain. Tuomari etsisi sopivan kirjan teon mukaan. Suoritus varmennettaisiin tenttimällä. Näkymiä avautuu. Dostojevskin Rikos ja rangaistus olisi ilmeinen, liiankin, rangaistus jonkun ikävän tyypin nirhaamisesta. Kirkonpolttajille Marja-Liisa Vartion Hänen olivat linnut? Homoon kohdistuvan viharikoksen tekijälle Pentti Holapan Ystävän muotokuva? Talousrikollisille Molièren Saituri? Totaalikieltäytyjälle Yrjö Jylhän Kiirastuli? Eläinsuojelurikoksesta Plutarkhoksen Lihansyönnistä? Muita ehdotuksia?