Monthly Archive for huhtikuu, 2010

Vekkihametytöistä

HS.gif

HS-raati jakaa jälleen mittaamatonta viisauttaan. Aiheena yliopistojen pääsykokeet, joista jotkut haluavat eroon ja jotkut eivät. Allekirjoittaneen verkkokalvolle tarttui jutusta Minna Lindgrenin puuskahdus: ”En halua yhtään enempää elämälle vieraita seitsemän laudaturin vekkihametyttöjä lääkäreiksi, tuomareiksi ja opettajiksi.”

Lääkäreistä ja opettajista en osaa sanoa, mutta oman kokemukseni perusteella tunnollisista puurtajista tulee mitä parhaimpia tuomareita. Totta, heidän tapansa olla ja elää on kovin toisenlainen kuin julkisuudessa riekkuvien nokkelikkojen. Heidän suustaan ei kuule letkauksia. Heillä on muutakin tekemistä kuin ottaa kantaa pintajulkisuuden pörinään; esimerkiksi työnsä. Tuomarin ja syyttäjän ammatissa tarvitaan täsmällisyyttä ja kärsivällisyyttä, loputtomien yksityiskohtien huolellista huomioonottamista ja tasapuolisuutta. Olen hyvin, hyvin tyytyväinen, että tällaisia ”seitsemän laudauturin vekkihametyttöjä” on tuomareina.

Itse en tuomioistuintyössä erityisen hyvin kokenut pärjääväni, maalaan liian lavealla pensselillä. Suomalaisten oikeusturvan kannalta on ehkä hyvä, että en siellä enää työskentele, vaan kirjoitan tuumailujani esimerkiksi HS-raadista.

ERK & PEN

Keskiviikkona 14.4.2010, klo 19. Elävien Runoilijoiden Klubi: Pohjoinen! Runovieraina arktisesta hysteriasta, pohjoisuudesta ja luonnosta kirjoittavat runoilijat Olli Heikkonen, Anne Hänninen ja Olli Sinivaara. Suomen pohjoisesta saapuva verenkarvainen Trio Riikonen-Manninen-Lassila esittää vimmaisia lauluja Eino Leinon runoihin. Runoilija Jarkko Tontti juontaa. Ravintola Belly (Uudenmaankatu 16, Hki).

Keskiviikkona 21.4.2010, klo 18.20 Vapaa sana -esitelmäsarja: Taiteenvapaus.  Keskustelemassa elokuvahistorioitsija Peter von Bagh, kuvataiteilija, professori Teemu Mäki ja kirjailija, lakimies Jarkko Tontti. Mitä tarkoittaa Suomen perustuslain 16.3 §?  ”Taiteen, tieteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu” Puhetta johtaa Suomen PENin puheenjohtaja Lauri Otonkoski. Rikhardinkadun kirjasto (Rikhardinkatu 3, Hki).