Monthly Archive for kesäkuu, 2010

Vaaraton juhannus

Bad Homburg, Saksa. Lämpöä noin kolmekymmentä ja lasissa kohtuulaadukasta valkoviiniä. Erinäisten sattumuksien myötä päädyin viettämään juhannusta Frankfurtin kyljessä nököttävään kylään nimeltään Bad Homburg vor der Höhe. Kyseessä on eräänlainen Saksan Westend, Frankfurtin pankkiirien ja varakkaan eläkeläisväen suosima pikkukaupunki. Mielikuvaa vahvisti tieto, että äskettäin järjestetyn paikallisen kirjallisuustapahtuman ydintä oli Paul Coelhon teosten ääneenluku.

Yllättäen monenlaista kiinnostavaa onkin ilmestynyt. Vanha kylpyläkaupunki onkin ollut keisarien ja aateliston lisäksi retriitti myös kirjailijoille. Hölderlin asui täällä yhteensä neljä vuotta ja äskeisellä kävelyretkellä osui silmiin kyltti, jossa muisteltiin Dostojevskia. Hänkin asui Homburgissa kahteen otteeseen 1860-luvulla. Kirjakaupasta tarttui mukaan teos Hölderlin in Bad Homburg sekä hauska äänikirja Martin Heidegger liest Hölderlin.

Uiguureista ja Tampereesta

runokaupunki-logo.png

1. Palasin juuri Unkarista, PEN-tapaamisesta, jossa pohdittiin muun ohella Kiinassa asuvien uiguurien ongelmia. Kotimaiset ja länsimaiset sananvapauskiistat asettuvat mittasuhteisiinsa, kun niitä vertaa uiguurikirjailija Nurmuhemmet Yasinin tapaukseen. Hän sai kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen ”separatismista” julkaistuaan novellin Wild Pigeon (Yawa Kepter) Kashgar Literature Journalissa vuonna 2004. Hän istuu yhä vankilassa. Novelli on julkaistu myös täällä.

2. Kesä alkoi vaan ei loma. Tamperelaiset ovat polkaisseet käyntiin komean festivaalin, Runokaupunki-tapahtuman, joka kestää koko viikon 7.6-13.6.2010. Minäkin lauteilla, esim. keskiviikkona 9.6. klo 16 Akateemisessa kirjakaupassa ja perjantaina 11.6. klo 19.00-24.00 Runon Yössä Tampere-talon Cafe Soolossa.