Monthly Archive for elokuu, 2010

Arvoitus

Sallittakoon natsikortti, vaikka yleensä sitä ei kannata pelata. Kiusaus oli vastustamaton.

Arvoitus kaikille lukijoille. Kuka on seuraavan lainauksen kirjoittaja ja kenestä hän kirjoittaa? Sen verran vihjattakoon, että kyseessä on kirjallisesti tunnettu tekijä.

”Juuri saman vaikutelman sai Hitlerin puheista. Olavi Paavolainen totesi Nürnbergissä 1936: ’Mieshän puhuu pelkkää soopaa! Siksi XXX on jotenkin tuttu hahmo niille, jotka 30-luvulla olivat aikuisia. Hänet on helppo tunnistaa. Hän on valssi menneiltä ajoilta, anakronismi, tekoradikaali. Hän haukkuu ja hyökkää, ei anna myönteistä ohjelmaa. Hitlerin tavoin hän ajaa jostakin kapitalismin ja kommunismin välistä molempia soimaten pystymättä esittämään mitään itsenäistä. Vain suuria sanoja, epämääräisiä yleistyksiä. Huulillaan alinomaan sana ”kansa” hän on villitsijä, mutta Hitleriin verrattuna tietenkin harmiton ilmiö.”

poEsia

Perinnehän on ollut, että Otavan pihajuhlat avaavat kirjasyksyn. Nyt kuitenkin Poesian runokolmikko Teemu Manninen, Henriikka Tavi ja Mikael Brygger keulivat ja yhteisjulkkareista muodostui syksyn ensimmäiset (tai kesän viimeiset) kokoontumisajot. Esiintymässä näkyi runoilijoiden lisäksi rap-muusikko Asa, jonka setti liukui saumatta osaksi ohjelmaa.

Kuten edellisessä merkinnässä kirjoitin, kirjatulvasta luen takuuvarmasti vain ne, joihin saan kirjailijan (tai kääntäjän) omistuskirjoituksen. Muu on sattumaa. Tuossa ne nyt odottavat: ”Minäpä kerron nyt tarinan siitä miten / kaikki alkoi. Aikojen alussa Karvinen / pakeni heimonsa luota synkältä / saarelta litteällä lautalla ja saapui kirkkaalle / saarelle ja nousi rantaan.” (Teemu Manninen, Futurama, s. 70.)