Monthly Archive for helmikuu, 2011

Töihin

Minut valittiin kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtajaksi. Kiitos luottamuksesta jäsenille! Samoin isohali edelliselle puheenjohtajalle Lauri Otonkoskelle, joka uurasti kaksi vuotta järjestön eteen.

Vuosikokouksessa kuultiin myös runoilija Paul Polanskya, joka luki runojaan ja kertoi Itä-Euroopan romanien tilanteesta. Suosittelen.

Kuluttajapopulismista

Populismista puhutaan nykyään kaikkialla. Syystäkin. Populismi on demokratian irvikuvaamista, omien tavoitteiden ajamista naamioimalla ne epämääräisen ”kansan” tai muun kuvitteellisen olennon kuvitteellisen tahdon mukaiseksi.

Joku ehkä luulee, että politiikassa vastapari olisi aitopopulistinen Perussuomalaiset ja sitä vastustavat Vihreät. Ei suinkaan. Vihreissä vaikuttaa voimakas populistinen fraktio, nimittäin tekijänoikeusvastaiset piraatti-ideologian kannattajat. Erityisesti Jyrki Kasvi on profiloitunut hämärällä sloganilla ”kuluttajien oikeudet”, jolla hän yrittänee peittää sen, että työskentelee teknologiateollisuuden lobbarina.

Kuka on kuluttaja? Me kaikki. Kansa. Kuluttaja on piraattihenkisten oma ’tavallinen suomalainen’, jota uhkaavat epäilyttävät vähemmistöt, kuten tekijänoikeuksistaan ja elannostaan huolestuneet taiteilijat ja  muut luovan alan ihmiset. Taiteilijat ovat mitä otollisin väline ennakkoluuloilla ratsastaville digipopulisteille, Piraattipuolueelle, Effille ja Jyrki Kasville, Oras Tynkkyselle ja Vihreiden nuorisojärjestölle. Piraattihenkistä tekijänoikeusvastaisuutta edustavat Vihreissä myös Osmo Soininvaara, Erkki Perälä, Otso Kivekäs ja Jukka Relander. Tätä listaa voisi jatkaa pitkään.

Kenenkään, joka pitää arvossa sellaisia asioita kuin kirjallisuus, musiikki tai elokuvat ei kannata nykyisellään äänestää Vihreitä. Tämä on surullista, joskus asia nimittäin oli toisin.

Käytännössä tekijänoikeusvastainen ”kuluttajien oikeuksista” keuhkoaminen on luovan työn tekijöiden omaisuuden sosialisointia (ja teknologiateollisuuden, nettioperaattoreiden sekä laitevalmistajien etujen ajamista). Tämä kävi hyvin ilmi taannoisesta hyvitysmaksukeskustelusta.

Musiikin myynti on romahtanut 70 miljoonasta 40 miljoonaan, syynä laajamittainen nettipiratismi, jonka suitsimista vastustetaan nimenomaan ”kuluttajien digitaalisten oikeuksien” tekosyyllä. Vihreän liiton tekijänoikeuslinjan mukaan ’Perustavanlaatuisten oikeuksien – esimerkiksi sanan- ja ilmaisunvapauden, yksityisyydensuojan tai Internetiin pääsyn – heikentäminen piratismin vastaisen taistelun nimissä ei ole hyväksyttävää.’ En ole vielä nähnyt sitä ihmisoikeussopimusta, jossa lukisi, että nettiyhteys kotona on perusoikeus.

Jos musiikin myynnin kaltainen romahdus tapahtuu kirjallisuudelle e-kirjan myötä, voimme sanoa hyvästit puolelle kustantajista ja kirjallisuudesta. Bestsellerit mahdollistavat kustantajien kulttuuriteot. Jos hyvin myyvän viihteen myynti romahtaa piratismin takia, kärsii ja lopulta katoaa myös vähälevikkinen laatukirjallisuus. Piratismiongelmaa vähättelee Piraattipuolueen lisäksi iso joukko piraattihenkisiä valtavirtapoliitikoita, edellä mainittujen Vihreiden lisäksi esimerkiksi Kokoomuksen Petteri Järvinen.

Muut

Blogisti Mummo Muu kertoo tiirailleensa videopätkiä ”suomalaisten nykyesseistien tv-esiintymisistä.” Mummon mielestä: ”Sosiaalisesti kyvykkäin tuntuisi olevan Jarkko Tontti. En sitten tiedä, onko se hyväksi kirjoittajalle. Luultavasti ei.”

Pentti Saarikoski taisi joskus sanoa, että kirjoittajat ovat ihmisiä, jotka eivät saa yhteyttä toisiin. Siksi he kirjoittavat. Vaikka ei se mitään auta. Ihmiset ovat ja pysyvät kaukana ja etäällä. Ainakin siltä minusta tuntuu. Vaikka kuinka kurkottaisi sanoilla johonkin suuntaan, ei sinne yllä, häneen ei pääse. Ainakaan minä en ole päässyt. Ehkä minulla on piileviä näyttelijänlahjoja. Siis jos jostakusta tosiaan vaikuttaa siltä, että olisin sosiaalisesti kyvykäs. Täällä ei tunnu siltä. Kävin äsken Rikhardinkadun kirjaston lukusalissa, siellä luettiin ja oltiin yksin. Minä ja muut.

Kannattaako kulttuuri?

Eino Leinon Seuran kaikille avoin keskustelu kulttuurin nykytilasta ja tulevaisuudesta torstaina 3.2.2011 klo 18. Tule keskustelemaan asioista, jotka koskettavat kulttuurista eläviä, sitä tuottavia ja tekeviä sekä sen parissa työskenteleviä tahoja. Kulttuuri on elinehtomme, mutta mitkä ovat sen elinehdot?

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali, Hallituskatu 1, 2. kerros, Helsinki.

Keskustelua johdattelee professori Maria-Liisa Nevala. Keskustelemassa ovat kirjailija Risto Isomäki, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja, Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom ja kirjailija Jarkko Tontti.
Vapaa pääsy.

Tilaisuuden järjestävät Eino Leinon seura ja SKS. Lisätietoja: Tarja Soiniola, p. 0201 131 308