Monthly Archive for elokuu, 2011

Viisi päivää viikossa

Romaanin kirjoittamisesta toipuu parhaiten ryhtymällä runolle. Ja ehkä on hyvä silloin aloittaa kirjoittamalla kirjoittamisesta. Tämä on vaiheessa ja keskeneräinen. Kommentteja ja parannusehdotuksia otetaan vastaan, kiitos.

Viisi päivää viikossa minä työskentelen hyvän puolesta,

sananvapauden
eläimen ja  ihmisen oikeuksien puolesta
romaanikirjallisuuden puolesta minä työskentelen
kaiken hyvän,

kauniin ja oikeudenmukaisen

mutta lauantai, sunnuntai ja maanantaiaamut

ovat runolle omistetut

Ne päivät ottavat sen minkä viitenä päivänä olen rakentanut

sen hyvän,

sen kauniin

ja sen kolmannen.

Sillä runo on kissa, notkealiikkeinen
uljas ja lämmin yhtä aikaa

katse joka pistää,

runo ja kissa ovat sinua varten tänne tuodut,
sinun sänkyäsi lämmittämään,

sinun huoliasi kuuntelemaan

mutta oikeasti ne eivät sinuun milloinkaan kiinny,
minä hetkenä hyvänsä voi kissa raapia veret kasvoistasi
kuin runo, se rakastaa oikeasti vain taloja.

Flowssa

Amatööriudessa on se hyvä puoli, että voi tykkäillä vapaammin. Kun on niukemmin ennakkoaavistuksia siitä, mistä olisi hyvä pitää ja mistä ei, tarjolla on enemmän. Musiikista tiedän moneen muuhun taiteen ja viihteen lajiin verrattuna vähän.

Indie- ja klubimusiikin Flow-festivaaleilla oli jälleen tarjolla kattava setti tajunnanlaajennusta, jonka jälkeen olikin kotiin päästyä mukava chillailla Jean-Philippe Rameaun barokkimusiikin kanssa. Tai mitä milloinkin, Mozartista Pet Shop Boysiin ja Hurtsiin saakka. Flow-festareille lähdin erityisesti ruotsalaista Lykke Li’tä kuulemaan ja hänen keikkansa peruuntuminen oli melkoinen kolaus. Mutta olihan siellä vaikka mitä, kuten The Human League, jonka kasarihitin Don’t you want me muistin jo muinaisuudesta. Kiinnostavinta oli ehkä meksikolaisen Murcofin elektroninen musiikki. Kohtuullisesti pelitti myös Magenta Skycode, joka kylläkin toimii paremmin kotioloissa kuin ulkoilmakeikkana. Ylisummaan huomaan viihtyväni melankoliseen kallistuvassa popissa: Depeche Mode, Kent ja tähän jonoon menee myös Lykke Li.

Kirjallisuuden suhteen pitäisi toimia samoin. Valita kirjansa vähemmän etukäteismielikuvan mukaan ja lukea seuraavaksi jotain ihan muuta. Kiinnostava ja vähemmän kiinnostava kirjallisuus ei määräydy kirjallisuuden lajien mukaan, vaan kiinnostavia teoksia kirjoitetaan jokaisen lajin sisällä, kuten myös vähemmän kiinnostavia. Hienon kirjan kirjoittaneen tekijän jokin toinen teos ei välttämättä toimi ollenkaan; ja päinvastoin. Minulla on edelleen itse itselleni asetettu tehtävä lukea enemmän dekkareita, koska en tiedä siitä genrestä paljoakaan. Katsotaan, palataan.

Rotiin

Kaiken muun ohella kirjoittaminen on elämän saattamista rotiin ja järjestykseen. Hajanaisesta melskasta muotoutuu tolkullista, kun sen laittaa paperille tai ruudulle mustiksi merkeiksi. Enemmän kuin tarpeen tämä on juuri nyt. Siis kun olen hiljakseen palaamassa lomalta, puolitoistakuukautisesta toisesta todellisuudesta. Kuin sukeltaisi meren pohjasta pintaan. Outoa on. Eniten siis itseäni varten kirjattakoon ylös kalenterimerkinnät:

1) Yleisönä fanittamassa. Flow Festival 12.-14. elokuuta Helsingin Suvilahdessa. Eniten minut tänne vetää ruotsalainen Lykke Li.

2) Puhumassa. Taiteiden yö perjantaina 26. elokuuta. Helsingin kirjailijoiden tilaisuus Villa Kivessä klo 18 alkaen.

3) Puhumassa. Kirjan aika -festivaali lauantaina 27. elokuuta Hämeenlinnassa. Lauteilla Pentti Linkolan ja Anu Silfverbergin kanssa klo 13.

4) Esitelmöintiä. Poetiikkakonferenssi sunnuntaina 28. elokuuta klo 15.30 Tieteiden talossa.

5) Juontoa. Suomen PENin Mustiin pukeutuva ilta. Maanantaina  29. elokuuta, Kulttuurikeskus G18, Yrjönkatu 18.