Monthly Archive for syyskuu, 2011

Salipuhetta

Hotellihuoneblogaus

Hotelli- ja konferenssielämä jatkuu. Tällä kertaa vuorossa vanha kunnon Bryssel, jossa 1990-luvulla asuin opiskelijana ja jossa nyt juuri parhaillaan kokoustamme 30 maan voimin lainauskorvauksen  (PLR) tiimoilta. Tekijänoikeusjuridiikka ei ole seksikkäin mahdollinen blogausaihe, mutta loppupeleissä kyseessä on kirjailijoiden toimeentulo ja koko kulttuurin olemassaolon perusta. Piraattihenkisen tekijänoikeusvastaisuuden hallitsemassa keskustelukulttuurissa tätä ei voi liikaa korostaa.

Mutta konferenssiohjelman, seminaarien, lounas- ja kahvitaukokeskustelujen ja illallisten jälkeen on hotellihuone. Sen pystysuorat seinät, kaikki niiden kulmikas kovuus. On liian leveä sänky, jossa lepää yksinäisyys. On pelottavan kiiltävä ja puhdas kylpyhuone. On minibaari, sen lämpimät ja viileät houkutukset.

On hiljaisuus, jossa kuulet jokaisen liikahduksesi, kovina kalahduksina omaa yksinäisyyttäsi vasten. Ei ole ihmisen hyvää, tämä.

Mutta uuden kirjan maailmaanpullahtamisen jälkeen on hyvä tehdä jotain ihan muuta. Siihen brysseliläinen hotellihuone sopii hyvin. Voi olla, että näin äsken runon juoksevan pitkin parkettia, ehkä romaanin aiheen. Niihin kiinni.

Belgrad, Serbia

Hotellihuoneen hiljaisuuden rikkoo vain ilmastointilaitteen uupumaton jauhanta. Vaikka muodollisesti ollaan viiden tähden talossa, tuhruiset tapetit ja 1970-luvun estetiikka kertovat että Serbialla on vielä pitkä sosialistinen laahus. Mutta hieno kaupunki silti tämä Belgrad. Kuhiseva kaupunkikeskusta ja lämmintä vielä syyskuussakin yli 30 astetta.

Lämmöstä tosin en ole juuri nautiskellut, koska töihin tänne on tultu. Maailman suurin ja vanhin kirjallisuus- ja sananvapausjärjestö PEN International vuosikokoustaa 12.-18. syyskuuta Belgradissa ja edustan täällä Markus Nummen kanssa Suomen PENiä.

Toisin kuin aikaisemmissa PEN-kokouksissa joihin olen osallistunut, nyt paikalle oli saapunut myös Chinese PEN.  Pian selvisi mistä on kyse. Siis kun yrmy kiinalaismies piti vihaisen puheen, jossa vakuuteltiin, että esimerkiksi Tiibetissä on kaikki kunnossa ja syytettiin PENiä virheellisten väitteiden levittämisestä. Kokoushuhujen mukaan Kiinan PENin kokousedustajista toinen on ihan oikea kirjailija, mutta hän ei osaa mitään vieraita kieliä eli on täysin riippuvainen häntä tarkkailemaan lähetetystä puoluemiehestä, joka myös piti uhmakkaat puheet. Ja siis on olemassa myös Kiinan ulkopuolella toimiva Independent Chinese PEN, joka edustaa maanpakolaiskirjailijoita. Muutakin sähinää kokouksessa on nähty, täpäriä äänestyksiä ja sellaista.

Hauskin kuitenkin tapahtui äsken. Kreikan PENin edustaja nimittäin tönäisi vahingossa ohi kävellessään pöydällä olleen Finland-kylttimme lattialle. Mies kumartui nostamaan sen ja katseemme kohtasivat. Ehkä hän oli tietoinen suomalaisten populistisista vaatimuksista Kreikan talouskriisin tiimoilta. Ehkä hän oli jopa kuullut Jussi Halla-ahon ’sotilasjuntta Kreikkaan’ -vaatimuksista. Kreikkalaismies käänsi katseensa nopeasti toisaalle. Ai niin, Kreikan PENillä ei ole kokouksessa äänioikeutta, syynä maksamattomat jäsenmaksut.

Salille

Siinä. Kaikessa kiiltävässä kirjamaisuudessaan, käsikirjoituksesta kirjaksi muuttuneena.

Ponnistelu on lopultakin palkitsevampaa kuin saavuttaminen. Mutta hienoahan se silti on, saada uuden kirjan lämpimäinen käteensä.

Tämän valmistumisessa vierähti vuosi ja toinen. Muutama muu kirjakin ehti tässä välissä ilmestyä. Löysin neljän vuoden takaisen haastattelun, jossa sanon kirjoittavani kuntosaliaiheista romaania. Siinä se nyt on.

Kuten kaikkien kirjojen kanssa, olo on nyt  tyhjä ja vaikeasti selitettävällä tavalla pettynyt. Siihen on vain yksi lääke. Seuraava kirja.

Ja huomenna salille.

Sananvapaus, vihapuhe, jälleen kerran

Vihapuhe on vakava uhka kirjallisuudelle. Minua nimittäin pyydetään nykyään niin usein keskustelemaan sananvapauden ja vihapuheen suhteesta, että kohta en ehdi enää kirjoittaa mitään.

Mutta aihe on mitä tärkein.  Täällä uusin vääntö, mukana julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen. Keskustelua veti konkaritoimittaja Heikki Peltonen. Ja kun keskustelussa mainittiin Jussi Halla-aho, islam ja maahanmuutto, on ryönän tulva sähköpostiin jo etukäteen varma.