Monthly Archive for maaliskuu, 2015

Melissa

Jokin aika sitten uutisoitiin, että uuden EU-asetuksen myötä kalatuotteista pitää tästä lähin mainita tieteellinen eli latinankielinen nimi. Media yritti viritellä asiasta kohua. Minusta asetus on oikealla asialla, latinankielinen nimi on ainoa yksiselitteinen tapa nimetä kalat ja eläimet yleensäkin. Kalatiskeillähän näkee jos jonkinlaisia epämääräisiä ilmauksia. Sitä paitsi, jos nyt jossain, niin Euroopassa latinan käyttöä pitää edistää.

Tästä saamme aasinsillan äsken postiluukkuuni kolisseeseen Melissaan. Melissa on Brysselissä ilmestyvä nykylatinan lehti. Kiitos emerita latinan lehtori Maija-Leena Kallelan, uusimmassa numerossa on joukko runojani latinaksi käännettyinä – ja sen päälle vielä pitkä artikkeli. Luettavissa myös täällä.

Gratias ago, Maija-Leena!

Tilia se mortuam esse dissimulat,

 

radices circa saxum galeri instar:

 

hiems tempus est excogitandi.

 

Horti in corde urbis speculantur.

 

Terra movetur.

Lehmus teeskentelee kuollutta,

juuret lohkareen ympärillä kuin pipo:

talvi on suunnitelmien aikaa.

Puistot vaanivat kaupungin sydämessä.

Maa liikkuu.

(Kokoelmasta Vuosikirja, Otava 2006.)

Ruokablogaus

Olen huomannut, että ruokablogit ovat suosittuja. Tämä blogi on kohta kymmenvuotias, mutta kertaakaan en muistaakseni ole kirjoittanut ruuasta. Syykin on selvä. En osaa laittaa ruokaa oikeastaan ollenkaan. Kananmunan keittäminen on minulle haaste.

Nyt kuitenkin teen poikkeuksen. Minulle neuvottiin erinomainen reseptivinkki, josta olen nauttinut jo monta kertaa. Reseptit eivät pääsääntöisesti nauti tekijänoikeussuojaa, joten laitan sen tänne lupia kyselemättä.

1. Hae kaupasta Pirkka-säilykehernekeitto ja purkillinen Truly Indian Punjabi tandooritahnaa (Olen oppinut, että ruokablogauksiin kuuluu tuotesijoittelu eli piilomainostaminen. Genren mukaan mennään.)

2. Kuumenna mikroaaltouunissa lautasellinen hernekeittoa.

3. Lisää siihen lusikallinen tandooritahnaa.

Pirkka-hernekeitto & Truly Indian Tandoori

Jos olisin oikea ruokabloggari, osaisin ehkä sanoa, että tämä on cross kitcheniä – ellei peräti fuusioruokaa – tai jotain muuta monikulttuurista pipopäähipsterien puuhailua. Kiitos myös sinulle liberalistinen vapaa maailmankauppa, ilman sinua tämä ei olisi mahdollista.

Lopuksi vielä kupillinen teetä.

Mutta tätä älä tee kotona. Mikroaaltouunin suojakupu unohtui hellalle kun nostin teepannun pöytään. Ei näin.