Monthly Archive for maaliskuu, 2016

10 vuotta

Hyvänen aika. Huomaamattani olen ohittanut syntymäpäivän. Eilen 20.3.2016 tämä blogi täytti kymmenen vuotta.
Aloitin blogin samoihin aikoihin, kun esikoiskirjani Vuosikirja ilmestyi. Työskentelin silloin vielä eduskunnassa. Työhuoneeni oven sai myös kiinni, ja eduskuntatalon ylimmässä kerroksessa viilailin esikoisrunokokoelman lisäksi myös seuraavana vuonna ilmestynyttä romaaniani.
Vanhoihin kirjoituksiin palaaminen tuntuu erikoiselta, monessa mielessä kummalliselta. En ole varma tunnistanko silloista itseäni enää. Omia kirjojani en ole koskaan pystynyt lukemaan niiden ilmestymisen jälkeen.
Vuonna 2006 sosiaalinen media ei vielä ollut noussut siivilleen. Blogaukset olivat sen myötä erilaisia, lyhyempiä, vähän samanlaisia kuin Facebook-päivitykset tai twiittaukset. Blogeissa keskusteltiin paljon enemmän kuin nykyään.
Jotkut ovat ennustaneet sosiaalisen median tappavan blogit kokonaan. Näin ei ole tapahtunut. Uusi teknologia ei läheskään aina syrjäytä vanhaa, vaan tulee sen rinnalle. Kun televisio keksittiin, monet olivat varmoja, että radio katoaa. Kuka nyt pelkkää ääntä kuuntelisi, jos kuvaakin on tarjolla? Näin ei tapahtunut, vaan radio on yhä suosituimpia medioita. Teknouskovaiset ovat ennustaneet kuolemaa myös kirjoiksi kutsutuille paperisille käyttöliittymille. Ainakaan lähitulevaisuudessa näin ei näytä käyvän, e-kirjat ovat vakiintuneet vain yhdeksi uudeksi tavaksi lukea tekstejä.

Vapaat taiteet ja vapaat miehet

Steve Jobs. Kuva Matthew Yohe, Wikipedia

Anu Kantola kirjoittaa tänään Helsingin Sanomissa niin sanotuista vapaista taiteista tai taidoista. Hän nostaa esiin Applen perustajan Steve Jobsin esimerkiksi yleissivistäviä, laaja-alaisia humanistisia ja yhteiskunnallisia aineita opiskelleesta menestyjästä.

Olen Kantolan kirjoituksen kanssa paljolti samaa mieltä. Olen itsekin esimerkki useita aineita useassa eri tiedekunnassa ja yliopistossa ympäri Eurooppaa opiskelleesta ihmisestä.

Ehkä juuri siksi mieleeni nousee seikka, joka Kantolan kirjoituksessa jäi mainitsematta.

Nimittäin. Artes liberales käännetään vakiintuneesti väärin. Tarkasti ottaen se tarkoittaa ”vapaille sopivia taiteita”. Kirjaimellisesti ”vapaat taiteet” kääntyy latinaksi artes liberae. Tästä yleisestä virheestä muistuttaa meitä esimerkiksi latinisti Antti T. Oikarinen suomentamassaan Senecan teoksessa Kirjeet Luciliukselle (Basam Books 2011).

Ja sitä ne todellakin olivat. Vapaita taiteita ja taitoja opiskelivat Rooman imperiumin eliitin jäsenet, ne muutama kymmenen tuhatta äärimmäisen etuoikeutettua miestä, jotka käytännössä hallitsivat antiikin Roomaa ja omistivat sen.

Kiusaus on liian suuri. Sallittakoon analogia. Steve Jobs kuului globaaliin suurrikkaiden eliittiin, siihen joukkoon äärimmäisen etuoikeuttaja ihmisiä, joilla on ollut valtavasti vaikutusvaltaa koko ihmiskunnan oloihin viimeisten vuosikymmenten aikana.

Antiikin Rooman eliitin vauraus perustui orjatalouteen. Steve Jobsin vauraus perustui varmasti osittain hänen lahjakkuuteensa ja ahkeruuteensa. Mutta se perustui myös siihen, että Applen tuotteita valmistavat esimerkiksi Kiinassa surkeissa oloissa työskentelevät ihmiset, kuten BBC äskettäin uutisoi. Googlen, Amazonin ja muiden teknologiayritysten lailla Apple on myös ollut poikkeuksellisen luova ja innovatiivinen verojen välttelyssä veroparatiisien avulla. Vuonna 2013 yhtiö maksoi 3,7 prosenttia veroja Yhdysvaltojen ulkopuolelta saamistaan tuloista.