Monthly Archive for tammikuu, 2018

Tammipäiväkirja XI – Vuoden 1918 tapahtumat

Isoäitini veli eli isoenoni Kalevi Alajoki kuoli jokin aika sitten 103-vuotiaana. Hän oli varmasti yksi viimeisistä ihmisistä, jolla oli omakohtaisia muistoja vuodesta 1918. Kalevi säilyi teräväpäisenä loppuun asti. Hän oli monessa mielessä hämmästyttävä ihminen. Vuonna 2006 Kalevi julkaisi esikoisromaanin, 92-vuotiaana. Helsingin Sanomat haastatteli häntä muutama vuosi sitten.

Kalevi Alajoki

Kalevi muisteli usein perheen pakomatkaa talvella 1918 yli jäätyneen Mouhijärven. Kotikunta Suodenniemi sijaitsi rintama-alueen tuntumassa, ja sekä punaiset että valkoiset toimivat siellä.  Isä Felix oli siirtynyt pohjoiseen valkoisten alueelle jo aikaisemmin. Helmikuussa surmattiin pitäjän kirkkoherra Kaarlo Kalpa, ja tilanne muuttui entistä uhkaavammaksi. Kalevin äiti lapsineen päätti lähteä. Kalevi muisti, että mukaan rekeen otettiin säkillinen viljaa. Järveä ylitettäessä rannalta ammuttiin, ja pikkupoika näki välähdyksiä. Hän piti sitä vain jännittävänä.

Traagisesta vuodesta 1918 puhuttaessa pidän kirjailija Veijo Meren antamaa nimeä parhaana – vuoden 1918 tapahtumat.

Osa sukulaisistani oli myös toisella puolella. Isoisäni isä Kalle Mäkelä ei osallistunut sotaan, mutta sympatisoi punaisia, vaikka tilallinen olikin. Isoisäni Reino muisteli, kuinka valkoiset etsivät Kallea, tunkeutuivat taloon ja uhkailivat perhettä aseilla. Kallen puoliso Emma sanoi pikkulapset sylissään sotilaille, että ampukaa vaan, menee sitten kolme yhtä aikaa.

Tammipäiväkirja X – Merveli ja Metropolis

Kirjavuosi 2018 alkoi osaltani eilen ensimmäisten julkkarien myötä. Saila Susiluoto ja Helena Sinervo järjestivät vasta ilmestyneiden kirjojensa yhteisjuhlat Ravintola Kappelin kellarissa.

Helenan ja Sailan kanssa voimme kurkistaa tämän blogin historiaan. Yksi varhaisimmista merkinnöistäni kahdentoista vuoden takaa kertoo, kuinka teimme kirjavaihtarit Helenan kanssa vuonna 2006.

Saila puolestaan toimitti nyt jo edesmenneen Motmot-vuosikirjan vuonna 2003. Silloin sain milteipä ensimmäistä kertaa runojani julkaistua.

Mervelin ja Metropoliksen kanssa menee aikansa. Luen ne kevään mittaan, hitaasti nautiskellen. Ensiselailulla tarttui tämä.

 

Miten sulavasti avautuvat sivut

niin kuin sulka sulaa taivaanmittaan

ja taittaa sen kulman hellästi sivuun

ja taitaa, taivaltaa halki siivenmitan

 

sataa tähtiä, sata tähteä lähteessä

katsoo kuvaansa peilintäydeltä

 

meri helskyy hopealankoja

kimaltavien kalojen rankoja, suomuja

sataa kuin tähtiä, täyttyviä toiveita

 

(Metropolis, s. 97)

 

Tammipäiväkirja IX – Lontoo

Täällä jälleen. Saavuin pikavisiitille Lontooseen osallistuakseni PEN Internationalin hallituksen kokoukseen. Vakihotellissa jo muistivat minut: ”Welcome Mr. Tontti. You have a Board meeting again, am I right?”

Ajankohtaiset tapahtumat tunkeutuivat kokouksen osaksi. Turkkilainen kirjailija Burhan Sömnez ei päässyt osallistumaan. Turkissa on alkanut uusi pidätysaalto, joka liittyy Turkin aloittamaan hyökkäykseen Syyrian kurdeja vastaan.

Tapasimme myös English PENin hallituksen illallisen merkeissä. Heidän uusi puheenjohtajansa ihmisoikeusjuristi ja tietokirjailija Philippe Sands on äskettäin aloittanut tehtävässään. Erinomaisen hieno ihminen. Tapasin hänet jo aikaisemmin syksyllä PEN-kongressissa Ukrainan Lvivissä. Harva tietokirja on ollut minulle yhtä intensiivinen lukukokemus kuin Sandsin East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes against Humanity. Se on onnistunut yhdistelmä Sandsin oman juutalaisen suvun historiaa Ukrainasta ja jännityskertomusmainen tarina siitä, kuinka kansanmurha ja rikos ihmisyyttä aikanaan tulivat osaksi kansainvälistä oikeutta. Keskeisiä toimijoita olivat Lvivistä kotoisin olleet juristit Hersch Lauterpacht ja Rafael Lemkin. Vahva suositus.

Huomenna aamukoneella Helsinkiin.

Tammipäiväkirja VIII – Supersankareista, filosofiasta ja tekijänoikeuksista

MARVELin supersankarien nousu elokuvien myötä laajempaan tietoisuuteen on ollut minulle huima matka takaisin lapsuuteen. 1980-luvulla pikkupoikana luin ahkerasti esimerkiksi Hämähäkkimiestä ja Ryhmä-X -lehtiä. Silloin se oli paljolti nörtahtavien poikien juttu. Viime vuosina olen palannut MARVEL-fanituksen pariin. Se on ehkä jotain sukua sille ilmiölle, että jotkut lukevat yhä uudestaan aikuisenakin lapsuutensa L. M. Alcottin Pikku naisia–kirjat ja L. M. Montgomeryn Anna- ja Runotyttö -sarjat. Nostalgiaa, sitä juuri.

2000-luvun elokuvien myötä muutkin kuin tosifanit ovat oppineet tuntemaan Thorin, Kostajat eli Avengersit, Wolverinen ja koko MARVELin supersankarien ja -konnien hämmästyttävän universumin. Outoa kyllä, samaan aikaan sarjakuvien suosio on romahtanut. Sarjakuvien myyntiluvut ovat Yhdysvalloissa laskeneet rajusti 1990-luvun alun huippulukemista. Suomessa ilmestyi parhaimmillaan neljä eri MARVEL-lehteä, nyt enää yksi, Hämähäkkimies.

Tutkijatkin ovat kiinnostuneet supersankareista. Professori Mark White esimerkiksi on kirjoittanut moraalifilosofiasta ja supersankareista teoksessa The Avengers and Philosophy. Whiten katsannossa Rautamies (Iron Man) edustaa utilitarismia, Kapteeni Amerikka kantilaista velvollisuusetiikkaa ja Thor aristoteelista hyve-etiikkaa. Ei pöllömpi hahmotus.

Filosofian lisäksi toinenkin henkilökohtainen kiinnostuksen kohteeni kietoutuu MARVEL-maailmaan, nimittäin tekijänoikeudet. 2000-luvun elokuvissa tosifaneja on ärsyttänyt se, että niistä on puuttunut yksi MARVEL-universumin keskeinen ominaisuus. Sarjakuvissa supersankarit ja -konnat kohtaavat vähän väliä toisensa. Ryhmä-X ja Kostajat esimerkiksi toimivat välillä yhdessä ja välillä kamppailevat keskenään. Elokuvissa tämä ei ole ollut mahdollista tekijänoikeussyistä. MARVEL myi aikanaan sankariensa elokuvaoikeuksia eri puolille. Ryhmä-X ja Wolverine -elokuvat esimerkiksi on tehnyt 20th Century Fox ja Hämähäkkimies-elokuvat Sony. Disneyn ostama MARVEL alkoi lopulta tehdä itse elokuvia jäljellejääneistä sankareistaan kuten Thorista ja muista Avengers-ryhmän jäsenistä.

Joulukuussa 2017 Disney osti 20th Century Foxin huumaavaan 52 miljardin dollarin hintaan. MARVEL-faneille tämä oli suuruutinen. Nyt suuri osa elokuvaoikeuksista on taas yhdessä paikassa, ja MARVEL-maailman myriadit kohtaamiset eri hahmojen välillä mahdollisia myös elokuvissa. Toukokuussa 2018 ilmestyvään Kostajat-elokuvaan Avengers: Infinity War tämä ei kuitenkaan ehdi vaikuttaa. Elokuva perustuu 1990-luvun sarjakuvaan Ikuisuuden rautahanska, joka ilmestyi Suomessa MARVEL-lehden numeroissa 5/1993 ja 7/1993. Ne lukeneet jäävät elokuvasta kaipaamaan monia keskeisiä hahmoja.

 

 

Tammipäiväkirja VII – Miksi en äänestä presidentinvaaleissa?

Tänään alkoi presidentinvaalien ennakkoäänestys. Aikani puntaroituani olen päättänyt, että en äänestä näissä vaaleissa ollenkaan.

Miksi?

1) Jos presidentinvaaleja ei olisi, äänestysprosentti oikeasti tärkeissä vaaleissa nousisi. Henkilöihin keskittyvät presidentinvaalit antavat virheellisen kuvan politiikasta. Oikeasti tärkeitä asioita päätetään kunnanvaltuustoissa, eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa. EU on jokaisen kansalaisen elämän kannalta kaikkein tärkein vallan käytön paikka, mutta Euroopan parlamentin vaalien äänestysprosentti on kaikkein alhaisin. Ihmisten taju yhteiskunnallisesta päätöksenteosta on lohduttoman huonolla tolalla ja nykyinen presidentti-instituutio tukee tätä.

2) Suomen presidentti-instituutio on tsaristinen jäänne, josta pitäisi vihdoin päästä eroon. Kukaan ehdokkaista ei ole pitänyt esillä siirtymistä aitoon parlamentarismiin. Mikä on parlamentaarisen demokratian ydin? Se on jatkuva vastuunalaisuus. Poliittisen johdon – pääministerin ja hallituksen – on nautittava parlamentin luottamusta koko ajan. Jos meno ei tyydytä, johtajat voidaan vaihtaa nopeasti. Mutta kuten Venäjällä ja Yhdysvalloissa, myöskään Suomessa presidentti ei ole virkakautenaan vastuussa tekemisistään kenellekään. Mallia voisi ottaa Saksasta, missä on kyllä myös presidentti, mutta hänellä ei ole kuin arvovaltaa. Myös muissa Pohjoismaissa toimii parlamentaarinen demokratia, kuninkaalliset ovat koristeita ja pääministerit johtavat politiikkaa. Suomessa sen sijaan on kummallinen sekamalli, joka on koko ajan altis vakavalle kriisille, jos pääministeri ja presidentti riitautuvat.

 

Tammipäiväkirja VI – Korruptiosta ja luottamuksesta

Mitä ajattelin tänään? Viime viikkoina on uutisoitu virkamiesten väärinkäytöksistä ja niihin liittyvistä epäilyksistä. Tullin pääjohtajaa Antti Hartikaista vastaan on juuri nostettu syyte. Valtakunnansyyttäjä Martti Nissinen sai jo tuomion. (Nissisen tapasinkin viime vuonna, kun olimme keskustelemassa A-teeman Vihapuheillassa.) Helsingin tuoreen piispan Teemu Laajasalon talousepäselvyydet on liitetty samaan sarjaan, vaikka kyse on aika lailla erityyppisestä asiasta.

Tällaisia tapauksia on usein tulkittu sanomalla, että ne ”heikentävät luottamusta virkamiehiin”. Varmaan näin onkin. Mutta toisaalta. Korruptiota ja virka-aseman väärinkäytöksiä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Hyvin toimivassa järjestelmässä ne paljastuvat, ainakin osa niistä. Kaikkein epäilyttävintä olisi, jos viranomaisten tekemiä rikkomuksia ei nousisi julkisuuteen ollenkaan. Sellainen tilanne heikentäisi ainakin minun luottamustani virkamiehiin ja koko yhteiskuntajärjestelmään paljon enemmän kuin se, että tapauksia vähän väliä esiintyy.

 

Tammipäiväkirja V

Mitä ajattelin tänään? Laura Hallamaa kirjoittaa Helsingin Sanomissa länsimaisesta kulttuurista. Hän viittaa filosofi Kwame Anthony Appiahin kirjoitukseen ”There is no such thing as western civilisation” Guardianissa. Provokatorinen otsikko ei ole vailla perusteita, mutta leveällä pensselillä vedetyissä kulttuurihistoriallisissa yleistyksissä on vaaransa.

Esimerkki. Appiahiin tukeutuva Hallamaa kirjoittaa modernia Eurooppaa edeltävistä ajoista: ”Edeltävä, kristinuskon korruptoima Eurooppa vähät välitti esimerkiksi Aristoteleen ja Pythagoraan teksteistä.” Hmm. Ei kai nyt ihan noin. Pythagoras oli myyttinen eksentrikko jo antiikin aikana, mutta Aristoteles oli keskiajan Euroopassa kyllä kohtuullisen tunnettu. Yksi keskiajan merkittävimmistä filosofeista Tuomas Akvinolainen nimenomaan perusti omat kirjoituksensa Aristoteleeseen.

Essehtimisen perusongelma on juuri tämä.  Jotta voisi sanoa jotain yleisellä tasolla kiinnostavaa, joutuu välttämättä yksinkertaistamaan ja sivuuttamaan oman ison väitteen vastaiset detaljit. Yksityiskohtiin porautuvat tutkijat harvemmin harrastavat isoja yleistyksiä omalla alallaan (Appiah ei ole keskiajan tutkija). Mitä vähemmän jostain asiasta tietää, sitä yleisluontoisemmiksi mielipiteet käyvät.

Mutta Appiahista vielä. Tapasin hänet muutama vuosi sitten, kun hän toimi PEN American Centren presidenttinä. Appiah piti taannoisessa PEN-kongressissa hienon alustuksen ilmaisunvapaudesta ja jumalanpilkasta. Nykyään Appiahin maine filosofina on kasvanut ja kuulemani mukaan hänen teoksiaan luetaan opintopiireissä Suomenkin ylipistoissa.

 

Tammipäiväkirja IV

Senaatintorin laidan Sofiankadulle ilmestyi äsken MUJIn pop up -kauppa. Sisääntuloaulan seinällä oli iso esittelytaulu: ”MUJI syntyi Japanissa vuonna 1980 vastaiskuna kulutusyhteiskunnalle sekä brändi- ja suunnittelijalähtöiselle muodille.”

Kaupattavat tavarat ovat lähinnä kodin pienesineistöä, säilytyslaatikoita ja sellaisia. Tyylikkäitä ja laadukkaita. Esillepano on kolkohko, tavarat on levitelty pöydille ja metallisille varastohyllyille.

MUJI

Tämähän on nerokasta. Brändi, jonka sisältö on brändien vastustaminen. Ja MUJI on poikkeuksellisen menestyksekäs brändi: ”Tällä hetkellä Japanissa on yli 400 MUJI-myymälää. Euroopassa on 54 liikettä.”

Kun katsoo tarkemmin, huomaa, että MUJIn varastohyllyt eivät olekaan varastohyllyjä. Ne ovat sellaisiksi aivan liian hyvän näköisiä. Ne ovat tyylikkäitä varastohyllyhenkisiä trendihyllyjä.

MUJIn brändi on samaa sukua kuin taiteilija Jani Leinosen brändi. Leinonen tunnetaan myös brändien kritiikistä muun muassa Kiasmassa näyttävästi esillä olleella Tottelemattomuuskoulu-teoksellaan: ”Leinonen on käyttänyt erilaisia brändihahmoja useissa teoksissaan ja on näin kiinnittänyt huomiomme ylikansallisten yhtiöiden toimintamekanismeihin ja tuotantoprosesseihin, sekä mainonnan strategioihin.”

Kuvataidemaailman kovassa kilpailussa Leinonen menestynyt hyvin. Hänen selkeästi erottuva ja julkisuushakuinen brändinsä on ollut tämän menestyksen edellytys.

 

 

Tammipäiväkirja III

 

Eilen tapasin pitkästä aikaa ison joukon kirjallisia ystäviä. Vilja-Tuulia Huotarisen syntymäpäiville oli saapunut paljon väkeä, osa Tampereelta saakka. Hän oli äskettäin palannut Islannista, missä asuu osan vuotta puolisonsa kirjailija Kári Tuliniuksen kanssa. Olipas mukavaa. Viime syksy oli niin kiireinen, että monet kirjalliset juhlat ja menot jäivät väliin.

Jos muistan oikein, Vilja-Tuulia ja Kári tapasivat Reykjavikissa vuonna 2013, kun olimme Suomen PENin edustajina PEN-kongressissa. Siinä kokouksessa minut valittiin PEN Internationalin hallituksen johtoryhmään, minkä myötä viime vuosina on tullut viipotettua pitkin maailmaa PEN-asioissa.

Juhlissa oli lämmin ja rento tunnelma, mutta lähdin aikaisin kotiin. Liian aikaisin, syntymäpäiväkaraoke jäi kokematta. Syy oli aamulle varaamani ryhmäliikuntatunti, jonka jälkilämmössä tätä kirjoitan. Jumpassa oli minun lisäkseni toinenkin mies, tasa-arvo etenee.

 

 

 

Viimeinen jedi

En lähde yksityiskohtaisesti ruotimaan Tähtien sota -saagan viimeisintä osaa The Last Jedi, jonka äsken kävin katsomassa. Internet on pullollaan analyyseja elokuvasta. Täällä esimerkiksi kiinnostava feministinen pohdinta.

Eittämätön tosiasia on, että aikuisena en pysty innostumaan ja haltioitumaan samalla tavalla kuin lapsena. Eniten kaipaan lapsuudesta ja vielä nuoruudestakin täydellisen ja ehdottoman innostumisen kokemusta. Sitä huumaa, jonka minä ja miljoonat muut pikkupojat esimerkiksi kokivat alkuperäisen Tähtien sota -trilogian ilmestyessä.

Kun on lukenut tuhansia kirjoja ja nähnyt tuhansia elokuvia, vimmainen fanittaminen on melkeinpä mahdotonta. Rima nousee koko ajan, vain parhaat suoritukset pystyvät enää liikuttamaan millään tavalla.

Yleisellä tasolla Tähtien sota on neljässäkymmenessä vuodessa muuttunut avaruusseikkailusta yleiseksi kulttuuriseksi koodistoksi, jonka kaikki tuntevat. Nekin, jotka eivät ole elokuvia nähneet. Tähtien sota -mytologiaa ei voi välttää, vaikka yrittäisi, vaikka kuinka inhoaisi koko ilmiötä. Sen koko kulttuurin läpäisevä vaikutushistoria lähenee jo melkein Raamatun asemaa niin sanotuissa länsimaissa. Tai antiikin maailman myyttejä omana aikanaan, silloin kun jokainen lukutaitoinen ihminen oli lukenut Homeroksen teokset ja lukutaidottomistakin suuri osa tiesi niiden sisällön.