Bled

Bled, Slovenia. PEN Internationalin yksi vanhimmista elävistä perinteistä on Bledin vuotuiskokous.  Taannoin 1960-luvulla luotiin tapaaminen ”idän” ja ”lännen” kirjailijoiden kohtauttamiseksi ja perinne jatkuu. PEN-termein kyseessä on Writers for Peace Committeen kokous. Esitelmiä, keskusteluita, väittelyitä sekä kirjallisia esiintymisiä ympäri pikkuruista maata.  Julkilausumakin annettiin. Osallistujia oli tällä kertaa 33 maasta.

Vaikutelmia: kirjaihmisten huolet ovat samanlaisia kaikkialla. E-kirjaa ja digitalisoitumista pelätään (turhaan, minun mielestäni). Kustannusmaailman kaupallistumista valitellaan, toimeentulo on epävarmaa. Politiikka tunkee silloin tällöin mukaan: Israel vs. palestiinalaiset -vastakkainasettelu on PEN-tapaamisissakin ikuisuuskysymys ja myös Bledissä äänenpainot tiukkenivat. Kurdien ja  Turkin suhteen oltiin samanmielisempiä, Turkin PEN ei suinkaan ole maansa hallituksen asialla. Kirjallisemmalla puolella Image of the stranger in literature -sessiossa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja.

Järjestäjät hajaannuttivat ulkomaalaiset esiintymään pitkin maata. Itse luin sloveniaksi ja englanniksi käännettyjä runojani Kranj-nimisen kaupungin kirjastossa. Paikalliset napamiehet kutsuivat kirjailjiat myös tykönsä. Slovenian presidenttikin tarjosi kuohuviiniä ja sormiruokaa.

0 Responses to “Bled”


  • No Comments

Leave a Reply