Jarkko Tontti: Ihmiskokeita. Proseduraalinen kollektiiviromaani. Masterversio, henkilökohtainen versio sekä 13 muuta versiota. Yhdessä Jaakko Yli-Juonikkaan, Sinikka Vuolan, Taneli Viljasen, Jari Tammen, Harry Salmenniemen, Marjo Niemen, Maria Matinmikon, Laura Lindstedtin, Tiina Käkelä-Puumalan, Martti-Tapio Kuuskosken, Juri Joensuun, Anna Helteen ja Markku Eskelisen kanssa. Mahdollisen kirjallisuuden seura 2016.

ISBN 978-952-93-6864-8

Graafinen suunnittelu Joonas Vähäkallio, Terhi Adler, Nina Grönlund, Juho Heikkinen, Anne Pasanen, Kaarina Tammisto ja Ida-Maria Wikström.

Saatavana Rosebud, Booky.fi.

Sanottua

”Siis ”friikkiä kamaa”, kuten ulkoasuporukan puhemies Juho Heikkinen ylpeänä kiteytti.” – Helsingin Sanomat 10. huhtikuuta 2016.

”Tuloksena on hallusinatorisen ja unenomaisen tuntuinen tekstin virta, joka pakottaa omaksumaan uudenlaisia lukustrategioita.” – Kritiikki. Nuoren Voiman kirjakatsaus XIV. Kevät 2016.

”Ahmin Ihmiskokeiden Jarkko Tontin versiota. Parasta tekstiä mitä olen Tontilta nähnyt. ” – Sven Laakso. Käymälä-blogi 18. joulukuuta 2016.

”Vuosi sitten huhtikuussa julkaistiin Kiasma-teatterin lavalla ennenkuulumattoman hankkeen lopputuote, neljäntoista kirjailijan ja seitsemän graafisen suunnittelijan yhteisen proseduurin pohjalta luoma kollektiiviromaani Ihmiskokeita. Teos haastaa hellityt käsitykset luovuudesta yksilön ominaisuutena, romaanista tekijänsä lapsena, lineaarisesti alusta loppuun luettavasta kirjasta sekä osin myös tekstin ensisijaisuudesta kuvaan ja asetteluun verrattuna.” – Kiiltomato 18. huhtikuuta 2017.

Arvosteluja ja muuta

Ihmiskokeista Mahdollisen kirjallisuuden seuran sivuilla.

Taiteellisemmaksi kirjallisuus ei voi  tulla. Helsingin Sanomat 10. huhtikuuta 2016.

Kysyimme kirjailijoilta mikä on suomen kielen kamalin sana. Kaleva 9. huhtikuuta 2016.

Ihmiskokeita by Ihmissyöjän ystävät.

Käymälä 18. joulukuuta 2016.

Kukaan ei tavannut Anti-Katekismusta. Kiiltomato 18. huhtikuuta 2017.

Ylen aamu-tv 7.4.2016: Kirjailijoiden urakka: samasta teoksesta 14 versiota.

Puheen Iltapäivä 7.4.2016: Rikastamme kotimaisen kirjallisuuden biodiversiteettiä.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siinä se on, vihdoinkin.  Tai ne. Kuvassa kolme viidestätoista.

Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran (MKS) neljätoista jäsentä aloitti vuonna 2012 kollektiiviromaanihankkeen, monessa mielessä ainutlaatuisen projektin kotimaisessa ja kansainvälisessäkin kirjallisuushistoriassa.

Lopputulos on romaani Ihmiskokeita, joka koostuu viidestätoista erillisestä kirjasta: yhdessä kirjoitetusta masterversiosta ja kunkin kirjailijan siitä muokkaamasta henkilökohtaisesta versiosta. Myös ”omat”, henkilökohtaiset versiot ovat 14 tekijän kollektiiviromaaneita, suurin osa niidenkin sisällöstä on useiden eri tekijöiden kirjoittamaa.

Joku voi olla perustellusti sitä mieltä, että kyseessä ei ole yksi romaani vaan 15 erillistä romaania.

Itse olen sitä mieltä, että projektin keskeinen tavoite nimenomaan oli kysyä, mikä ja miten romaani on.

Yhdessä kirjoittaminen ja menetelmällinen kirjoittaminen sulautuivat: teos (tai teokset) syntyi ennalta sovittujen sääntöjen eli menetelmien mukaan. Proseduuri on painettu teoksen loppuun ja on myös luettavissa täällä.

Viimeisessä vaiheessa myös graafista suunnittelua varten laadittiin proseduureja, jotka näkyvät kirjojen ulkoasussa. Aalto-yliopiston lehtorin Arja Karhumaan johdolla seitsemän graafista suunnittelijaa saivat aikaan hämmästyttävän sarjan kirjaesineitä.

Juuri nyt oma tuntumani on se, että suurin riski teoksen tai teosten vastaanoton suhteen liittyy masterversioon. Se on monessa mielessä vähäisin viidestätoista teoksesta. Tai tarkemmin sanottuna, mielekkäin lukutapa on se, että masterversiota vertaa yksittäisten tekijöiden versioihin. Tai lukee rinnakkain useampaa yksittäisen tekijän versiota. Vain yhtä osaa ei kannata lukea.

Torstaina 7.4. klo 18 Kiasmassa Ihmiskokeiden valmistumista juhlistetaan yli kolmen vuoden puristuksen jälkeen.  Tervetuloa.

Kirjoittajat: Markku Eskelinen, Anna Helle, Juri Joensuu, Martti-Tapio Kuuskoski, Tiina Käkelä-Puumala, Laura Lindstedt, Maria Matinmikko, Marjo Niemi, Harry Salmenniemi, Jari Tammi, Jarkko Tontti, Taneli Viljanen, Sinikka Vuola ja Jaakko Yli-Juonikas.

Graafisen suunnittelun toteuttivat Aalto-yliopiston opiskelijat Terhi Adler, Nina Grönlund, Juho Heikkinen, Anne Pasanen, Kaarina Tammisto, Joonas Vähäkallio ja Ida-Maria Wikström.