Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Kirjallinen yliopistovisiitti

Pakkanen kirveli poskia, mutta siitä välittämättä kävin eilen pitkästä aikaa Helsingin yliopistolla. Sanna Nyqvistin ja Outi Ojan Kirjalliset väärennökset -teoksen julkaisutilaisuus pidettiin Tiedekulmassa. Yliopiston työntekijät olivat sattumalta samana päivänä lakossa, mutta siitä huolimatta iso joukko ihmisiä oli saapunut paikalle.

Mitä kiinnostavin teos. Tekijät kartoittavat tapauksia kirjallisuuden historiasta, joissa on ollut kyse esimerkiksi sepitetystä kansalliseepoksesta, väärentämisestä, plagioinnista tai muusta kepulipelistä.

Yksi kohuksi asti noussut tapaus oli muutama vuosi sitten Panu Rajalan romaani Intoilija. Paljastui, että siinä oli kymmeniä sivuja I.K. Inhan teoksista lähes sanasta sanaan kopioitua tekstiä. Rajalan taisi pelastaa käräjöinniltä vain se, että Inhan teoksien tekijänoikeuden suoja-aika oli jo umpeutunut (70 vuotta tekijän kuolemasta). Joissakin muissa maissa näin ei olisi käynyt. Esimerkiksi Ranskassa moraaliset tekijänoikeudet eivät vanhene eli lainatuissa kohdissa on aina mainittava alkuperäinen tekijä. Suomessa sen sijaan on periaatteessa mahdollista julkaista omissa nimissään toisten teoksia, jos niiden suoja-aika on umpeutunut – ilman että oikeaa tekijää edes mainitaan. Erikoista tapauksessa oli myös se, että koko vyyhdin esiin nostanut toimittaja Seppo Puttonen joutui kohun aikana kritiikin kohteeksi, ehkäpä enemmän kuin Rajala itse.

Kirjallisuudentutkija Panu Rajalan nimi on viime aikoina noussut esiin myös seksuaalisen häirintään liittyvien epäilyjen johdosta. Kenellekään kirja-alalla pitempään toimineelle tämä ei ole uutinen, kummallista on lähinnä se, että asia pysyi piilossa niinkin pitkään.

Nostattavan keskustelun jälkeen vaihdoin muutaman sanan tilaisuudessa yleisönä olleiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon ja suuresti arvostamani professori emeritus Hannu Riikosen kanssa. Hekin olivat Sanna Nyqvistin ja Outi Ojan teoksesta innoissaan. Riikonen myös kertoi, että hänen käydessään yliopistolla syömässä terhakka lakkovahti oli tullut tiedustelemaan, ettei hän vain ole tulossa töihin. Emerituksia yliopistolaisten lakko ei kaiketi kuitenkaan koskenut. Ja taitaa olla niin, että yliopistolaisten lakkoilun vaikutus on samanlainen kuin jos kirjailijat menisivät lakkoon.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua