Viisastuminen sallittu

Jarkko Tontti: Viisastuminen sallittu. Esseitä. Kosmos 2016.

ISBN 9789527144213.

Tilattavissa, Suomalainen Kirjakauppa, Kosmoskauppa, Adlibris.

E-kirjana, Elisa Kirja, Storytel.

Sanottua

”Kaiken kaikkiaan kyseessä on viisas esseekokoelma, uskottavasti aikuisen ihmisen tekemä.” − Turun Sanomat 20. tammikuuta 2017.

”Esseistinä Tontti onkin parhaimmillaan, yksi parhaista.” − Jorma Melleri 8. marraskuuta 2016.

””Tontti on koulutukseltaan juristi, näkemyksiltään liberaali, mieleltään filosofi. Siinä onkin sellainen risteytys, että koen viihtyväni kaikesta huolimatta Tontin seurassa.” − Aina joku kesken 6. huhtikuuta 2018.

”Tontin esseekokoelma on kaikkiaan kiintoisaa luettavaa, sillä kirjailija ilmaisee mielipiteitään paikoin kipakastikin. Esseet kurkottavat moniaalle, kun niissä viitataan esimerkiksi filosofiaan ja historiaan. Kokoelma nivoo yhteen erilaisia aineksia luontevasti yhdistellen.” − Kirjakaapin kummitus 17. maaliskuuta 2017.

Mediassa

Puheen iltapäivä. Vieraana kirjailija Jarkko Tontti. YLE Puhe. 20. lokakuuta 2016.

Kalle Haatanen. Aikalaiskokemus ja ajan henki. YLE Radio 1. 1. lokakuuta 2016.

Puheen Päivä. YLE Puhe. 6. lokakuuta 2016.

Helsingin kirjamessut. YLE Areena 29. lokakuuta 2016.

Vihreä mies viisastui. Jorma Melleri 8. marraskuuta 2016.

Kirjallisia käräjiä ja kiivailua. Turun Sanomat 20. tammikuuta 2017.

Jarkko Tontti: Viisastuminen sallittu. Kirjakaapin kummitus 17. maaliskuuta 2017.

Tontilla on asiaa. Aina joku kesken 6. huhtikuuta 2018.

Sisällys

Aluksi

Kaksituhattaluvun Zeitgeist

Muistamisesta, unohtamisesta ja anteeksiantamisesta

Kirjailijana olemisesta ja kirjallisuuden tulevaisuudesta

Piraattiaatteen nousu ja uho

Vihreistä keilaajista

Ennakkoluuloista

Suvereenista ja vapaudesta

Muutama juristikirjailija

Yhteiskunnallisesta kirjallisuudesta

Aluksi

Vuonna 2011 ilmestyneen esseekokoelman Koti, uskonto ja isänmaa esipuheessa kirjoitin, että viisastuminen on sallittua, jopa suotavaa. Hetkittäin haluaisin uskoa, että olen toiminut tämän ideaalin mukaan. Välillä pelkään, että en ole.

Vuodesta 2011 maailma on muuttunut, ja minä olen muuttanut mieltäni monesta asiasta, kun riittäviä perusteita on löytynyt. Kiitos saamastani palautteesta. Sen myötä olen ajatellut perusteellisimmin. Kaiken pohdiskelun kulmakivi on ja pitää olla itsekritiikki, ankara omien ennakkoluulojen ja päähänpinttymien kyseenalaistaminen.

Voi myös olla niin, että kyse on vain muutoksesta, ei niinkään muuttumisesta viisaammaksi, vaan vain toisenlaiseksi. Ihmisenä oleminen on sokean hapuilua pimeässä huoneessa. Tämän kirjan kirjoitukset kertovat siitä, mitä käsiini pimeydessä on sattunut ja mitä kuvittelen löytäneeni.

Kirjoitukset kiertyvät tavalla tai toisella kolmen teeman ympärille: politiikan, filosofian ja kirjallisuuden. Kaikki kolme aihetta vuotavat ja valuvat toisiinsa. Esseekirjallisuuden tärkein sana on silti minä. Essee ei ole tiedettä tai journalismia, vaan omakohtaista pohdintaa, yksityisestä edetään yleiseen ja toisinpäin. Taide, kirjallisuus ja filosofia ovat yhteisiä asioita, kuten politiikkakin, tai ainakin niiden pitäisi olla. Niistä saa ja pitää olla eri mieltä. Juuri se on niiden tapa olla olemassa.

Snellmaninkadulla elokuussa 2016
Jarkko Tontti