Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Zagreb

Suomessa kirjaihmiset kerääntyvät parhaillaan luonnonkauniin Itä-Pasilan kirkkaana hohtavaan helmeen, Messukeskukseen. Minä sen sijaan istun kahvilan terassilla Tkalčićeva-kadulla Zagrebissa. Eilen päättyi Kroatian Kirjailijaliiton ja European Writers Councilin järjestämä tapaaminen. Kirjallisuudesta puhuttiin, ja vielä enemmän kirjallisuuden elämisen ehdoista, tekijänoikeuksista, lainauskorvauksista ja sen sellaisista. Opin, että jos ovat kirjailijat kovilla Suomessa, niin vielä huonommin asiat ovat esimerkiksi Montenegrossa, missä ei ole vielä edes kirjailijaliittoa; ja Bulgariassa, missä valtio vähät välittää EU:n direktiiveistä, esimerkiksi lainauskorvausdirektiivistä.

Olen kolunnut melkein kaikki Euroopan maat, mutta jostain syystä Kroatia on jäänyt käymättä. Tämähän on aivan upea paikka. Zagrebista on vaikea uskoa, että vielä vähän aikaa sitten se oli osa sosialistista ankeuttamisen liittoutumaa. Zagreb on runsaana rönsyilevä suurkaupunki mihin tahansa pohjoismaiseen pääkaupunkiin verrattuna.

Sellainenkin täällä tuli vastaan kuin fiktiivisestä henkilöstä tehty patsas. Miroslav Krležan luoma Petrica Kerempuh oli Zagrebin Sokrates, sarkastinen kyselijä ja kommentaattori.

Petrica Kerempuh

Yllättäen törmäsin myös kuvista ennestään tuntemaani veistokseen, Kroatian kuuluisimman kuvanveistäjän Ivan Meštrovićin J.W. von Goetheen.

Kahvilan terassille saapui myös iloinen viesti Helsingistä. Esseekokoelma Viisastuminen sallittu on vihdoin, viivästysten jälkeen, saapunut painosta. Kustantaja lähetti kirjamessuhumusta kuvankin.

Viisastuminen sallittu

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

1 Comment

  1. […] muistutti silmissäni muita Itä-Euroopan ja Balkanin kaupunkeja, joissa olen käynyt, kuten Zagrebia (Ylen mukaan Zakrebia). Ehkä vähän yllätyin siitä, kuinka paljon katukuvassa vielä näkyi […]


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua